Poznanie wina poprzez degustację

Jak najlepiej zrozumieć i poznać wino? Możliwości jest wiele. Literatura winiarska, artykuły sommelierów, czy opinie innych, cenionych osób. Dzięki nim poszerzymy swoją wiedzę i zainteresowanie winem w sposób teoretyczny. Jednak niezastąpioną metodą jest sama degustacja wina, czyli podejście praktyczne. To właśnie smakowanie wina pozwala odkryć jego prawdziwy smak oraz uczy rozpoznawać zawarte w nim aromaty. Jeśli dodatkowo przeczytamy na etykiecie, gdzie zostało ono wyprodukowane, to kreuje nam się już całkiem obszerne wyobrażenie na jego temat.

Jako zwolennicy nauki o winie poprzez degustację, postanowiliśmy promować to praktyczne podejście. W tym celu przygotowaliśmy program spotkania dla osób zaczynających swoją przygodę z winem. Mieliśmy okazję przeprowadzić już trzy takie degustacje, składające się z dwóch części: teoretycznego wstępu oraz degustację 6 butelek wina, reprezentujących odmienne, podstawowe szczepy.

Zdjęcie własne

Początkowo, przybliżyliśmy uczestnikom najważniejsze zagadnienia związane z produkcją wina, różnymi odmianami szczepów, sposobem degustacji czy serwisu wina.

Wstępem do samej degustacji win było poznanie podstawowych smaków, aromatów oraz cech jakie posiada każde wino: kwasowość, struktura, zapach czy barwa. Każde z degustowanych win, było opisywane przez uczestników degustacji, zwracając uwagę na ich cechy charakterystyczne. Dzięki temu, widoczne były wyraźne różnice pomiędzy poszczególnymi winami, dające ogólne wyobrażenie na temat różnorodności i odmienności najbardziej popularnych szczepów.

W trakcie spotkania był również czas na porady praktyczne, życiowe anegdotki, czy dyskusje na temat nurtujących nas pytań.

Degustacje przeprowadzone zostały z sukcesem, a ich uczestnicy wzbogacili się o przydatną wiedzę oraz praktyczne doświadczenia. Zdecydowanie jest to dobry sposób na odkrywanie i poznawanie wina.

Autor Ewa Grzelak

Brak komentarzy

Napisz komentarz