Poznanie wina poprzez degustację

Jak najlepiej zrozumieć i poznać wino? Możliwości jest wiele. Literatura winiarska, artykuły sommelierów, czy opinie innych, cenionych osób. Dzięki nim poszerzymy swoją wiedzę i zainteresowanie winem w sposób teoretyczny. Jednak niezastąpioną metodą jest sama degustacja wina, czyli podejście praktyczne. To właśnie smakowanie wina pozwala odkryć jego prawdziwy smak oraz uczy rozpoznawać zawarte w nim aromaty. Jeśli dodatkowo przeczytamy na etykiecie, gdzie zostało ono wyprodukowane, to kreuje nam się już całkiem obszerne wyobrażenie na jego temat.

Jako zwolennicy nauki o winie poprzez degustację, postanowiliśmy promować to praktyczne podejście. W tym celu przygotowaliśmy program spotkania dla osób zaczynających swoją przygodę z winem. Mieliśmy okazję przeprowadzić już trzy takie degustacje, składające się z dwóch części: teoretycznego wstępu oraz degustację 6 butelek wina, reprezentujących odmienne, podstawowe szczepy.

Zdjęcie własne

Początkowo, przybliżyliśmy uczestnikom najważniejsze zagadnienia związane z produkcją wina, różnymi odmianami szczepów, sposobem degustacji czy serwisu wina. Po przekazaniu wiedzy teoretycznej czas na degustację wina.

Wstępem do samej degustacji win było poznanie podstawowych smaków, aromatów oraz cech jakie posiada każde wino: kwasowość, struktura, zapach czy barwa. Każde z degustowanych win, było opisywane przez uczestników degustacji, zwracając uwagę na ich cechy charakterystyczne. Dzięki temu, widoczne były wyraźne różnice pomiędzy poszczególnymi winami, dające ogólne wyobrażenie na temat różnorodności i odmienności najbardziej popularnych szczepów.

Ponadto w trakcie spotkania był również czas na porady praktyczne, życiowe anegdotki, czy dyskusje na temat nurtujących nas pytań.

Degustacje przeprowadzone zostały z sukcesem, a ich uczestnicy wzbogacili się o przydatną wiedzę oraz praktyczne doświadczenia. Zdecydowanie jest to dobry sposób na odkrywanie i poznawanie wina.

Autor Ewa Grzelak

Brak komentarzy

Napisz komentarz