Regiony produkcji wina na świecie

Kultura picia wina jest rozpowszechniona niemal na całym świecie. Jednak jego produkcja nie wszędzie jest możliwa. Zależy to przede wszystkim od panujących na danym obszarze warunków pogodowych oraz występujących tam gleb.  Czynniki te tworzą wyjątkowy klimat, który często nazywany jest w rozmowach o winie jako terroir.

Uprawa winorośli nie jest więc równomiernie rozłożona na świecie. Na niektórych obszarach jest ona łatwa, bardziej popularna, a otrzymane wina są dobrej lub wysokiej jakości.  W pozostałych regionach, ze względu na trudny charakter upraw, produkcja wina przeznaczana jest jedynie do celów domowych i lokalnych.

Zdjęcie własne

Znane regiony winiarskie z reguły położone są w niedużej odległości od siebie. Uprawa winorośli zależy od liczby dni słonecznych, temperatury czy ilości opadów w ciągu roku. Najlepsze wina powstają w regionach, gdzie te czynniki pogodowe są zrównoważone. Używając geograficznego określenia, uprawy winorośli są skoncentrowane w strefie klimatu umiarkowanego, zwłaszcza umiarkowanego ciepłego.

Najkorzystniejsze obszary pod uprawę winorośli w Europie to: okolice Morza Śródziemnego i Oceanu, czyli takie kraje jak Włochy, Francja, Hiszpania, Portugalia; kraje Bałkańskie (Słowenia, Chorwacja, Grecja) oraz region środkowo-europejski, czyli Austria, Niemcy i Węgry.

Wczesna wiosna wraz z wieloma ciepłymi i słonecznymi dniami dają możliwości dobrego rozwoju winogron, a długa i łagodna jesień pozwala na ich powolne dojrzewanie. Dzięki czemu w tych regionach, występuje największa uprawa winorośli, a tym samym produkcja wina.

W pozostałych krajach Europy, gdzie klimat jest bardziej deszczowy i chłodny, winogrona nie mają optymalnych warunków rozwojowych. Nawet jeśli podjęte są próby ich upraw, to finalnie ich owoce są narażone na pleśń czy zepsucie. Dotyczy to krajów północnej czy wschodniej Europy.

Na świecie uprawa wina przyjęła się bardzo dobrze w Stanach Zjednoczonych (w regionach nadmorskich), Chile, Argentynie, Australii, Nowej Zelandii czy Republice Południowej Afryki. Od niedawna winiarstwo też zaczęło rozwijać się w Chinach czy Indiach. Wino, choć pozornie takie samo na całym świecie, różni się od siebie w zależności od kraju czy regionu, w którym powstało. Odzwierciedla cechy przewodnie charakterystyczne dla jego obszaru upraw. Dzięki czemu, ten sam szczep, z różnych obszarów świata, może ukazać w winie odmienne smaki i aromaty.

Autor Ewa Grzelak

Brak komentarzy

Napisz komentarz