Szczep jako podstawa wina

Niagara (206)

Pojęcie “szczepy” jest wielokrotnie używane podczas rozmów o winie, choć nie dla wszystkich jest całkowicie zrozumiałe. Chcemy więc wyjaśnić znaczenie tego słowa oraz przedstawić Wam najważniejsze szczepy, używane do produkcji wina.

Zacznijmy od tego, że występuje wiele gatunków winorośli na świecie: jadalna, dzika, ozdobna oraz ta, dla nas najważniejsza, winorośl właściwa (z łac. Vitis Vinifera). Jest to winorośl, dająca najlepsze owoce do produkcji wina i posiada różne odmiany, czyli właśnie szczepy.

Na całym świecie jest ich około 8000 rodzajów, lecz tylko 250 z nich uprawia się w dużej skali i ma znaczenie. Niektóre z nich osiągnęły międzynarodową sławę i spotykane są w wielu krajach, a inne występują tylko lokalnie, w jednym konkretnym regionie.

Czy rzeczywiście szczepy różnią się między sobą aż tak bardzo? To tak jak w przypadku dobrze nam znanych jabłek: różnią się kształtem, kolorem, aromatem, czy twardością. Wszystkie smakują “jabłkowo” ale spokojnie rozróżnimy antonówkę od lobo czy gali. Bardzo podobnie jest z winogronami, co ma olbrzymie znaczenie przy produkcji wina i smaku jaki otrzymujemy.

Tak więc szczepy różnią się między sobą kilkoma cechami. Pierwsza, podstawowa z nich to barwa: biała lub czerwona. To właśnie od niej zależy ogólny charakter win. Z ciemnych winogron wina są z reguły cięższe i mają bardziej złożony, intensywny smak, a z białych winogron będą lżejsze i bardziej soczyste.

Niezależnie od barwy, poszczególne szczepy różnią się również między sobą: poziomem kwasowości, zawartością cukru, a co za tym idzie alkoholu. Oprócz tego wyczuwamy w nich odmienne smaki na przykład delikatnej goryczy, słoności, czy słodkości. Inną kwestią są wyczuwalne w winach aromaty, kojarzące się z owocami, kwiatami, przyprawami czy dobrze nam znanymi roślinami.

Włochy, Zdjęcie własne

Każdy szczep ma charakterystyczną dla siebie grupę aromatów oraz cech. Dzięki temu powstała sztuka łączenia win z konkretnymi potrawami, poprzez dopasowanie bądź kontrast ich wzajemnych aromatów.

To co również rozróżnia szczepy to ich odmienność ze względu na lokalizację upraw. W różnych regionach Świata, a co za tym idzie warunkach klimatycznych, ujawniają indywidualny charakter. Część z nich znosi niskie temperatury, inne upały, a niektóre dobrze tolerują chłodną wiosnę, czy deszczowe dni. Posiadają różną odporność na czynniki zewnętrzne i są odzwierciedleniem panującej pogody w danym roku. Poszczególne szczepy w niektórych regionach czują się na tyle dobrze, że tworzą wyjątkowe wina, charakterystyczne dla danego miejsca. Również, wino wytworzone z tej samej odmiany winorośli może różnić się smakiem, w zależności od roku w którym powstało, ze względu na panującą pogodę.

W czasie degustacji wina zwróćcie uwagę na smak oraz szczep, z którego pochodzi aby na przyszłość pamiętać które z nich najbardziej przypadną Wam do gustu. Już niebawem na naszym blogu znajdziecie prezentacje i opisy najczęściej spotykanych odmian. Śledźcie nas na bieżąco.

Autor Wojciech Starzycki

Wino w podróży do dobrego dania to moje ulubione połączenie

Brak komentarzy

Napisz komentarz