Riesling

Białe wino / Niemcy, Rheingau / cytrusy, morele, brzoskwinie / nafta i miód

Odmiana winorośli, która często nazywana jest królem białych win. Szczep ten daje niezwykle złożone i różnorodne wina. Jego bogate aromaty w połączeniu z soczystością i lekkością zachwycają niejednego miłośnika wina.

Zdjęcie własne

Riesling daje wina bardzo lekkie, o wyraźnej mineralności. Zawarte w nim nuty aromatyczne kojarzą się przede wszystkim ze świeżymi jabłkami, cytrusami, brzoskwiniami i morelami. Niektóre wysokiej jakości wina mogą pachnieć również mokrymi kamieniami, miodem, czy naftą. Te aromaty są szczególnie w nich pożądane, a ich wydobycie nie udaje się każdemu z winiarzy.

Wina wytrawne z tego szczepu świetnie pasują do dań z ryb, białych mięs, czy duszonych warzyw. Wina półsłodkie oraz półwytrawne dobrze wkomponowują się w wyrazistą kuchnię azjatycką. Natomiast wina deserowe świetnie prezentują się w obecności różnorodnych serów i owocowych ciast. Riesling dzięki swojej lekkości świetnie smakuje również bez towarzystwa jedzenia, dlatego jest często chętnie polecane na letnie dni.

Ciekawostką jest, że popularnie spotykane w sklepach niebieskie wino „z Maryjką” to właśnie Riesling. To właśnie wina z tego szczepu wykorzystywane są najczęściej jako wina mszalne.

Riesling pochodzi z Niemiec. Tam właśnie skupia się prawie połowa wszystkich jego światowych upraw. Nasi zachodni sąsiedzi słyną z produkcji białych win na bazie tego szczepu. Dzięki bliskości ich upraw i produkcji, relacja jakości otrzymanych win do ceny jest dla nas bardzo korzystna. W Polsce wina te są szeroko i łatwo dostępne, a ich wybór jest dość różnorodny i cenowo przystępny. Większość amatorów win białych, często nieświadomie wybiera ten szczep, gdyż jest lekki i niezbyt wymagający. Warto pamiętać, że najlepsze wina na bazie Rieslinga pochodzą właśnie z Niemiec oraz Austrii. Oprócz tego można je również spotkać we Francji, USA, Australii oraz Nowej Zelandii, lecz ich smak będzie różnił się w zależności od kraju pochodzenia.

W Polsce kultura i tradycja niemieckich win jest wciąż rozpowszechniana. Największą promocją zajmuje się Niemiecki Instytut Wina, ze swoją siedzibą główną w Warszawie. Organizacja ta nie tylko ma na celu popularyzację win niemieckich w Polsce ale również edukację teoretyczną i praktyczną. Jednym z największych ich przedsięwzięć są organizowane co roku Międzynarodowe dni Rieslinga. W trakcie ich trwania można poznać niemieckich producentów, dowiedzieć się wielu ciekawostek winnych oraz przede wszystkim zdegustować różne, często wysokojakościowe etykiety.

Materiały promocyjne Niemieckiego Instytutu Wina, Zdjęcie własne

Warto rozglądać się za Rieslingami w okresie wiosennym, szczególnie w maju. Wtedy właśnie w restauracjach i sklepach zaczynają być dostępne przeróżne oferty degustacyjne z nowymi rocznikami. W związku z tym, że na jego bazie tworzone są lekkie wina białe, najlepiej spożywać je do 2 lat od daty ich produkcji. Będą wtedy w najlepszej kondycji, a ich smak wciąż pozostanie lekki i świeży.

Autor Wojciech Starzycki

Wino w podróży do dobrego dania to moje ulubione połączenie

Brak komentarzy

Napisz komentarz