W jakiej temperaturze serwować wino?

Czy smak degustowanego wina może zależeć od jego temperatury? Zdecydowanie tak! Pewne cechy smaku, odczuwane są różnie w zależności od ciepła i zimna.

Czy zastanawialiście się kiedyś, czemu większość dań najlepiej smakuje podane na gorąco? Zimny schabowy z chłodnymi ziemniakami nie brzmi zachęcająco. Są natomiast dania, które przeciwnie, serwuje się jedynie w niskiej temperaturze, np. tatar wołowy, czy potrawy w galaretach typu nóżki, ryba.
Podobnie jest z winami, które w różnych temperaturach prezentują się inaczej. Niektóre będą wyśmienicie smakować w temperaturze kilkunastu stopni, a niska nie będzie im służyć. Działa to też w drugą stronę, zbyt ciepłe wina mogą zrazić do siebie niejednego miłośnika.

Zdjęcie własne

Zacznijmy od pewnego utartego przekonania – wina czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. Tutaj bardzo lubimy przytaczać słowa Roberta Makłowicza „Owszem to prawda, ale w temperaturze pokojowej sprzed epoki grzejników”. Kiedyś temperatura pokojowa wynosiła rzeczywiście 16-18 °C. Dzisiaj w naszych mieszkaniach najczęściej waha się pomiędzy 20-21°C a czasem jest nawet wyższa, zwłaszcza w lecie, co nie sprzyja serwowaniu czerwonego wina. Dlatego przed otwarciem, warto je odrobinę schłodzić, a wówczas będzie można je spokojnie pozostawić w pomieszczeniu. Niektóre mocne czerwone wina, przed podaniem, poddaje się również dekantacji, kiedy to przelewane są do karafki w celu napowietrzenia i wydobycia z nich najlepszych aromatów. Dlatego szczególnie ważne jest, aby serwowane wino nie było zbyt ciepłe, gdyż czas od jego otwarcia do samego wypicia może być nieco dłuższy niż w przypadku win białych. Zapamiętajmy więc, wina czerwone najlepiej podawać w temperaturze od 15 do 18°C.

Wina białe traktuje się nieco inaczej. Najlepiej smakują w niższej temperaturze 7-10°C. Większość z nas trafnie chłodzi je w lodówkach, natomiast warto wiedzieć, że z reguły są one zaprogramowane na temperaturę około 3-4°C. Sprawia to, że długo chłodzone białe wino, prosto po wyjęciu z lodówki jest zbyt zimne do picia. Z tej trudnej sytuacji można wybrnąć na dwa sposoby. Jeśli długo chłodzimy wino białe, warto wyjąć je z lodówki na około pół godziny przed planowanym otwarciem. Możemy też skrócić jego czas chłodzenia do 2,5h, kiedy to osiągnie optymalną temperaturę.

Serwowanie wina w odpowiedniej temperaturze sprawi, że nie zatracimy jego smaku. Zbyt ciepłe bądź zbyt zimne wino będzie smakowało płytko i zwyczajnie, a przecież nie tego byśmy chcieli.
Warto samemu się o tym przekonać, serwując to samo wino w różnej temperaturze.

Sugerowane temperatury serwowania dla przykładowych win:

  Optymalna temperatura Przykładowe wina
Dobrze zbudowane, ciężkie wina czerwone 18 °C Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Primitivo, Pinotage, Grenache,  Syrah, Wina z Bordeaux i Burgudnii
Średnio zbudowane wina czerwone 16-17°C Merlot, Rioja, Sangiovese, Syrah,  Valpolicella, Carmenere, Dolina Rodanu
Lekkie wina czerwone 14-15°C Pinot Noir, Beaujolais, Bardolino, St. Laurent, Wina z Burgundii
Wina Różowe 6-8°C Tempranillo, Bardolino, Wina Kalifornijskie
10°C Wina prowansalskie
Aromatyczne wina białe 11-12°C Riesling, Gewurztraminer, Muscat, Torrontes
Ciężkie wina białe 9-10°C Chardonnay, Semillon, Chenin Blanc, Viognier, Marsanne
Lekkie i soczyste wina białe 7-8°C Sauvignon Blanc, Gruner Vetliner, Vinho Verde, Verdejo, Pinot Grigio, Pinot Blanc, Albarihno
Wina musujące 5-6°C Szampan, Cava, Prosecco, Cremant oraz wszelkie inne
Wina słodkie i wzmacniane 6-7°C Tokaj, Sauternes, Vin Santo, Ice wine, Sherry
12-14°C Porto, Madeira

Autor Wojciech Starzycki

Wino w podróży do dobrego dania to moje ulubione połączenie

Brak komentarzy

Napisz komentarz