Ice Wine – kanadyjska specjalność

Kanada zazwyczaj kojarzona jest z syropem klonowym, srogą i śnieżną zimą oraz hokejem. Oprócz tego ma do zaoferowania wiele różnorodnych atrakcji turystycznych, olbrzymie tereny zieleni i dzikiej natury oraz.. winny specjał. Mało kto wie, że Kanada jest największym na świecie producentem wyjątkowych win lodowych zwanych Ice wine, o których chcemy Wam opowiedzieć w tym artykule.

Nasza podróż po Kanadzie

We wrześniu 2018 wyruszyliśmy w podróż po Kanadzie. Odwiedziliśmy dwie wschodnie prowincje kraju: Ontario – od Niagara Falls, Toronto po Prince Edward County oraz Quebec – z Montrealem, miastem Quebec i Wyspą Orleańską. Zajęło nam to niecałe trzy tygodnie i prawie 1500 km z północy na południe. Te dwie sąsiadujące ze sobą prowincje zadziwiająco ze sobą kontrastowały. Przede wszystkim, Ontario jest bardziej nowoczesne i rozwinięte turystycznie. Quebec natomiast, jako była kolonia francuska, skrywa dobrze zachowaną historię w kulturze i architekturze miast. Kanada jest wielkim krajem, który oferuje ogrom różnorodnych atrakcji, a to co najbardziej nas zachwyciło, to otaczająca nas wielka przestrzeń i dzika natura.

Przygotowując się do tej podróży, wiedzieliśmy, że w całej Kanadzie tak na prawdę można wyróżnić dwa główne obszary uprawy winorośli i produkcji wina: Kolumbię Brytyjską na zachodzie kraju oraz Ontario w krainie Wielkich Jezior, czyli dokładnie tam gdzie zmierzaliśmy. W prowincji Quebec produkcja win w skali krajowej była nieco mniejsza, natomiast można śmiało stwierdzić, że najbardziej wyjątkowa i interesująca. A to właśnie za sprawą Ice Wine, czyli wina lodowego, które produkowane jest tylko w niektórych miejscach na Świecie.

Prowincja Quebec charakteryzuje się silną pozostałością kultury francuskiej z czasów kolonizacji. Stąd właśnie językiem urzędowym oraz używanym na co dzień przez mieszkańców jest francuski. Na północy prowincji i w mniejszych miejscowościach język angielski często okazywał się bezużyteczny i nie był używany nawet na znakach drogowych. Musieliśmy więc przywyknąć do francuskojęzycznych nazw, z których najważniejsze okazało się Route des Vins. To właśnie tym winnym szlakiem podążaliśmy w poszukiwaniu ice wine.

Szlak winny i droga do winnicy Vignoble du Mitan w prowincji Quebec w Kanadzie, Zdjęcie własne

Jak powstaje Ice Wine?

Ice Wine to niebywale słodka koncentracja aromatów i smaków winogron, uznawana za kanadyjską specjalność. Jak sama nazwa sugeruje, produkcja tego wina związana jest z lodem, a ściślej mówiąc z ujemną temperaturą. Dojrzałe winogrona, najczęściej ze szczepu Riesling, pozostają na krzewach aż do zimy, do momentu ich zamarznięcia. Wówczas temperatura powietrza musi spaść do minus 7 stopni, wtedy to, sok zawarty w winogronach niemal zamarza i koncentruje w sobie całą ich słodycz.

Ze względu na kruche grona zbiory prowadzi się ręcznie. Początek zbiorów ma miejsce w jedną z pierwszych mroźnych nocy, natomiast mogą one trwać przez kilka kolejnych miesięcy, o ile będą utrzymywać się niskie temperatury. Po ich zebraniu, z wciąż zamarzniętych gron wyciskany jest sok i oddzielany od zmrożonego miąższu. Jest on pełen smaku, aromatów i słodyczy. Fermentacja tego wina zwykle trwa dość długo i jest powolna. W konsekwencji czego otrzymuje się wino gęste, bardzo słodkie i intensywnie aromatyczne. Swoją konsystencją przypomina nawet likier. W aromatach często wyczuwalne są orzechy, nuty korzenne i kwiaty.

Ice Wine ze względu na swoją metodę produkcji i wyjątkowość jest dość drogim winem. Na dodatek sprzedawany jest w małych butelkach o pojemności około 0,2 lub maksymalnie 0,5 litra. Na szczęście sama degustacja win lodowych w Kanadzie jest dość przystępna cenowo i łatwo dostępna w wielu winnicach.

Ice Wine w winnicy Vignoble du Mitan w Quebec, Kanada, Zdjęcia własne

Pozostałe kraje produkujące wina lodowe

Wino to produkuje się również w Niemczech i Austrii pod nazwą Eiswein. W Polsce znane jest po prostu jako wino lodowe. Po raz pierwszy powstało w niemieckiej Frankonii pod koniec XVIII w. Współcześnie to właśnie Kanada jest jego największym producentem. Przede wszystkim wiąże się to ze sprzyjającym tam klimatem i warunkami pogodowymi w czasie zimy, która zazwyczaj trwa dość długo. Dzięki temu niskie temperatury pozwalają na zbiór zamarzniętych winogron przez kilka miesięcy.

Wino lodowe to bez wątpienia interesująca alternatywa i odskocznia od standardów winnych. Ciekawa propozycja dla osób gustujących w słodkich i bardzo aromatycznych winach. Może świetnie zastąpić deser bądź być dodatkiem do ciast umilając zakończony posiłek.

Autor Ewa Grzelak

komentarze 2

  1. Briansar 3 kwietnia 2020
    Reply

    Quite helpful, looking forth to visiting again.

Napisz komentarz