Wina na Mazowszu – Winnica Dwórzno

Winnica Dwórzno to cudowne miejsce na winną wycieczkę poza miasto. Znajduje się na Mazowszu w odległości około 40 km od Warszawy pomiędzy Grójcem a Żyrardowem. Najlepiej dojechać tam własnym samochodem, co zajmuje zaledwie niecałą godzinę. To idealne miejsce, aby wyrwać się na winną wycieczkę poza miasto oraz przekonać się jak wspaniale smakują wina na Mazowszu.

Winnica Dwórzno, Zdjęcia własne

Na terenie winnicy początkowo znajdowały się uprawy malin i czarnej porzeczki, z których to właśnie powstawały pierwsze wina owocowe. Dopiero po jakimś czasie narodził się pomysł rozpoczęcia upraw winorośli i produkcji wina gronowego. Pierwsze krzewy posadzono w 2012 r. W ślad za winem malinowym, rozpoczęła się więc historia win gronowych. Co się później okazało – był to strzał w dziesiątkę!

Winnica od środka

Winnica Dwórzno jest jedną z większych winnic w Polsce i największą produkującą wina na Mazowszu. Na jej terenie znajduje się aktualnie 6 hektarów upraw winorośli oraz uprawy malin i czarnej porzeczki. Otacza je piękny las, który również osłania je przed wiatrem, tworząc naturalną ochronę.

Pierwotnie na terenie gospodarstwa znajdowała się przetwórnia owoców, po której pozostała hala chłodnicza. Dostosowano ją do potrzeb produkcji win i zwiedzania. Cała przetwórnia ma kontrolowaną atmosferę i temperaturę wewnątrz, co pozwala na utrzymanie stałych warunków. W głównym pomieszczeniu znajdują się pokazowe sprzęty do winifikacji, czyli procesu produkcji wina. W pozostałych częściach budynku jest chłodnia ze stalowymi zbiornikami do fermentacji oraz magazyn na butelki.

Przetwórnia Winnicy Dwórzno, Zdjęcia własne

Jak powstają wina na Mazowszu?

Pracownicy winnicy każdego roku zbiory winogron wykonują ręcznie. Ze względu na ich staranność, nie odbywają się tam komercyjne zbiory przy współudziale gości czy odwiedzających. Moment zbioru winogron jest co roku bardzo starannie wybierany i poprzedzony kilkukrotnym badaniem poziomu cukru i dojrzałości owoców. Wtedy podejmowana jest decyzja o zbiorze konkretnej odmiany, co trwa jeden bądź maksymalnie dwa dni. Przy zrywaniu owoców z krzewów następuje selekcja gron, kiedy odrzuca się zepsute owoce. Zebrane winogrona od razu trafiają do hali, gdzie są ważone i przerzucane do młynkoodszypułkowarki, w której oddzielane są od nich szypułki.

W hali znajduje się tunel szokowy, gdzie po zbiorze ale przed maceracją schładza się winogrona, co pozwala uniknąć ich zepsucia. Następnie odbywa się prasowanie winogron w celu uzyskania z nich soku. Potem umieszcza się go w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aby rozpocząć fermentację. Proces ten odbywa się w niskiej temperaturze 10 stopni dla win białych i 15 stopni dla win czerwonych, co bezpośrednio przekłada się i wpływa na ich finalną jakość. Fermentacja trwa około 5 tygodni i to właśnie wtedy w winie układają się jego aromaty.

Co ciekawe, na chwilę obecną w winnicy nie używa się dębowych beczek do dojrzewania wina. Po zakończonej fermentacji wino klaruje się poprzez zlewanie znad osadu. Osady w zbiornikach powoli odkładają się na ich dnie, aby potem przelać wino do innej stalowej beczki. Proces ten powtarza się 6-7 razy i łącznie trwa około pół roku. Przed zabutelkowaniem wino poddaje się mechanicznemu filtrowaniu, tak aby drobinki drożdży nie znalazły się w butelkach. Ostatnim etapem jest nalewanie wina do butelek, korkowanie i etykietowanie, co wykonuje się ręcznie.

Właściciele Winnicy Dwórzno stawiają na to co polskie i regionalne! Nie zamierzają gonić swoimi produktami i pomysłami winiarskich krajów Europy jak Francji czy Włoch, gdyż ze względu na panujący na Mazowszu jak i w całej Polsce klimat – byłoby to bardzo trudne. Próbują więc pokazać to, w czym polskie wino jest dobre i jak może wyróżnić się na tle innych, konkurencyjnych win.

Enoturystyka

Winnica Dwórzno stawia nie tylko na produkcję win, ale również na turystykę. Ich zaletą jest bliskość Warszawy, dzięki czemu to świetne miejsce wypadowe na jednodniową wycieczkę poza miasto. Można tam spokojnie odpocząć, pospacerować, zwiedzić winnicę i poznać cały proces produkcji wina, jak również je zdegustować. Co sobotę odbywa się tam zorganizowane oprowadzanie po winnicy z przewodnikiem połączone z degustacją win. Warto więc zajrzeć tam właśnie wtedy. Podpowiadamy, że przed wyjazdem warto jest również zarezerwować wcześniej miejsce, gdyż z reguły jest wielu chętnych na zwiedzanie.

Na tę chwilę w Winnicy Dwórzno nie ma dostępnych miejsc noclegowych ani restauracji, natomiast właściciel zdradził nam, że mają w planach stworzenie takiej możliwości. W bliskiej okolicy tego miejsca znajduje się natomiast kilka polecanych miejsc na nocleg: w klubie jeździeckim, folwarku czy agroturystyce. Jeśli chodzi o jedzenie, to na terenie winnicy znajduje się wydzielona wśród drzew bardzo przyjemna strefa piknikowa. W przypadku indywidualnej wycieczki prowiant można przywieźć ze sobą i zjeść wśród drzew na miejscu piknikowym wraz z butelką dobrego wina prosto z winnicy.

Co roku organizowane są tam również imprezy plenerowe, z czego największą jest Święto Wina, które przyciąga tłumy turystów i miłośników wina. Można uczestniczyć w zwiedzaniu winnicy, degustacjach i posłuchać koncertu muzyki na żywo.

Winnica Dwórzno, Zdjęcia własne

Wina gronowe

Wina z Winnicy Dwórzno tworzone są w sposób bardzo kontrolowany, tak aby otrzymać jak najlepszą ich jakość. W rezultacie powstają wina aromatyczne, czyste i przyjemne w smaku.

Degustacja win w Winnicy Dwórzno, Zdjęcia własne

Przy sześciu hektarach winnicy produkcja wina wynosi około 50 tys. butelek rocznie. Win gronowych powstaje ok. 30-35 tysięcy butelek, pozostałą część stanowią wina owocowe.

Wino Johanniter, Winnica Dwórzno
Wino Johanniter 2018 z Winnicy Dwórzno, Zdjęcie własne

Podczas naszej wizyty w winnicy mieliśmy okazję zdegustować pęc win z ich aktualnej oferty: trzy białe, jedno czerwone oraz jedno wino owocowe z czarnej porzeczki. Szczególne wrażenie zrobiły na nas białe wina, które z przyjemnością Wam opiszemy.

Białe wina na Mazowszu

Johanniter 2018 bardzo pozytywnie zaskoczył nas na samym początku degustacji. Białe wytrawne i aromatyczne wino o bardzo świeżych i soczystych aromatach owoców. Pierwsze minuty przywołują na myśl cytrusy, kwaśne pomarańcze, grejpfruty oraz młode morele. Jest stonowane i eleganckie oraz nieco bardziej wymagające, stąd często koneserzy wina wybierają je i doceniają. Bardzo przyjemne w smaku, z delikatną słodkością cytrusów i bez dominującej kwasowości. Idealne, rześkie i orzeźwiające wino na lato.

Mazovia White 2018 zaprezentowała zupełnie inny styl białego wina. W aromacie pojawiły się nuty słodkości, miodu, karmelu, przypraw w towarzystwie dojrzałych owoców tropikalnych: ananasa i marakui. Zapach, który najbardziej nas zaskoczył kojarzył nam się z dzieciństwem: lizaka o smaku bananowym. Wino to jest dobrym wyborem dla osób zaczynających swoją przygodę z winem i poszukujących delikatnego, spokojnego stylu. Jest na granicy wytrawności i pół-wytrawności. Świetne wino codzienne, które jest bardzo uniwersalne i ciekawie pasuje do wielu dań. Dobrze sprawdziłoby się na przykład w towarzystwie wegetariańskich dań podkreślając ich smak.

Solaris 2018 zaskoczył nas swoim ciekawym charakterem. Białe wytrawne wino o wyraźnej strukturze i bardziej złożonej budowie. W aromatach pokazał dojrzałe brzoskwinie i morele dopełnione nutami kwiatów. W smaku pojawiły się cytrusy, ale również pikanteria. Okazało się. że wino to ma 14,5% alkoholu, stąd ten delikatnie pikantny posmak. Dobrze pasowałoby do kuchni azjatyckiej o wyraźnych i intensywnych smakach.

Czerwone wina na Mazowszu

Na chwilę obecną Winnica Dwórzno w swojej sprzedaży posiada jedno wino czerwone z rocznika 2017. Choć wiemy już, że pod koniec czerwca tego roku premierę będzie miało drugie czerwone wino: Regent z rocznika 2018.

Mazovia Red 2017 czyli czerwone, wytrawne wino jako kupaż czterech szczepów na bazie Regentu i Rondo. Pojawiają się w nim aromaty leśnych owoców, suszona śliwka czy sama pestka wiśni. W ustach jest zrównoważone o lekko śmietankowej teksturze, a na finiszu pojawia się pieprzowa nuta i posmak czekolady. Wino dobrze pasowałoby do dań mięsnych na przykład z ciemnym sosem pieczeniowym.

Wina owocowe

Oprócz samych win gronowych Winnica Dwórzno produkuje również wina owocowe. To właśnie od wina malinowego zaczęła się ich przygoda z winiarstwem. Spacerując po winnicy, tuż obok upraw winorośli można zobaczyć rozległe uprawy czarnej porzeczki.

Dużym atutem produkcji win owocowych na tle innych producentów, jest to, że przy jednoczesnej produkcji win gronowych winnica posiada całe odpowiednie zaplecze technologiczne, maszyny oraz samo doświadczenie do tworzenia win. Dzięki czemu mają sporą przewagę nad innymi markami koncentrującymi się tylko na winach owocowych.

Wina owocowe powstają w ten sam sposób co wino gronowe to znaczy z użyciem drożdży winiarskich i prasy winiarskiej. Sok z czarnej porzeczki, podobnie jak czerwone wina, zostaje przez pewien czas macerowany na skórkach, tak aby wino zyskało struktury i barwy.

Na tą chwilę w winnicy dostępne są dwa wina owocowe: z czarnej porzeczki oraz malinowe. W trakcie degustacji mieliśmy okazję spróbować pierwszego z nich.

Jak smakuje wino z czarnej porzeczki?
Kieliszek wina Winnica Dwórzno
Zdjęcie własne

Wino z czarnej porzeczki jest półsłodkie, lecz z wyrazistą kwasowością, co świetnie się ze sobą równoważy. Posiada aromaty owoców porzeczki i zielonych przypraw takich jak bazylia, łodyżka czy liście czarnej porzeczki. Przypomina to bardzo przyjemny zapach lasu po deszczu. Delikatne taniny i 14% zawartość alkoholu daje ciekawą strukturę winu. Jego tekstura jest dość gęsta. Na półlitrową butelkę wina zużywa się około kilograma owoców czarnej porzeczki. Nie ma tam dodatku wody ani alkoholu, jedynie sam sfermentowany sok.

Według właścicieli jest to bestseller, ze względu na jego przystępność w piciu. Można je podawać schłodzone, w temperaturze pokojowej, a nawet podgrzać je tak, aby uzyskać grzane wino. Na dodatek wino to uzyskało nagrodę lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt regionalny.

Czy warto odwiedzić Winnicę Dwórzno?

Winnica Dwórzno to bez wątpienia idealne miejsce na winną wycieczkę w okolicach Warszawy. Warto sprawdzać ich stronę oraz aktualizację na Facebooku, gdzie publikowane są nadchodzące wydarzenia. My z pewnością odwiedzimy winnicę jeszcze nie raz, a najchętniej podczas obchodów Święta Wina.

Przekonajcie się sami jak smakują wina na Mazowszu!

Jeśli zainteresował Was temat polskich win, sprawdźcie nasz artykuł Polskie wina w trzech odsłonach.

Autor Ewa Grzelak

Brak komentarzy

Napisz komentarz