Degustacja win hiszpańskich „A walk around the great Spanish diversity”

We wrześniu odbyła się degustacja win hiszpańskich z serii Degusta España organizowana przez Ambasadę Hiszpanii w Polsce i podlegającą pod nią organizacje Foods and wines from Spain. Na dodatek wydarzenie było objęte patronatem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Degusta España to cykliczne spotkania mające na celu prezentacje regionów winiarskich w Hiszpanii, metod produkcji win oraz samą ich promocję poprzez degustację. Zwykle wydarzenia te odbywały się na żywo, natomiast tym razem degustacja przyjęła niecodzienną, lecz konieczną w dzisiejszych czasach formułę online. Była to świetna okazja, aby w domowym zaciszu poprzez Internet uczestniczyć w prezentacji multimedialnej i degustować omawiane wina.

Foods & Wines from Spain, Plakat wydarzenia

Spotkanie przeprowadziła pierwsza i jak dotąd jedyna kobieta w Hiszpanii z tytułem Master of Wine – Almudena Alberca. Jest jedną z sześciu osób w Hiszpanii z tym właśnie tytułem, uznawanym za jeden z najwyższych profesjonalnych tytułów w świecie winiarskim. Tym bardziej, dzięki możliwości uczestnictwa w spotkaniu online, mieliśmy okazję posłuchać prezentacji Almudeny o degustowanych winach, co w rzeczywistości nie byłoby tak proste.

Spotkanie online „A walk around the great Spanish diversity” poświęcone było najważniejszym hiszpańskim szczepom prezentującym różnorodne style win z odmiennych regionów winiarskich w Hiszpanii. Wzięło w nim udział ok. 40 osób.

Zdjęcia własne, Relacja z degustacji z domu z naszymi przyjaciółmi

Kilka słów wstępu o Hiszpanii

Hiszpania to bez wątpienia wyjątkowy kraj winiarski. Posiada największy areał winnic na świecie. Aż 13% z 7,5 mln (2018 r.) hektarów światowych winnic zlokalizowanych jest właśnie w Hiszpanii. Jest to jednocześnie trzeci co do wielkości producent wina, obejmujący 15% z 292,3 mln hl (2018 r.) produkowanego na świecie wina. Na dodatek Hiszpania to największy eksporter wina na świecie, który rok rocznie wysyła poza granice swojego kraju ok. 21,3 hl (hektolitrów) wina. Konsumpcja wina w Hiszpanii na tle całego świata kształtuje się na poziomie 11,1% (w 2018 r.). Dla porównania w Polsce w tym roku konsumpcja wina była na poziomie 1,5%.

Na terenie Hiszpanii znajduje się 67 wyznaczonych apelacji DO ( Denominación de Origen ) oraz 2 apelacje DOC (Denominación de Origen Calificada) dla Rioja oraz Priorat. O najważniejszych regionach winiarskich Hiszpanii pisaliśmy w poprzednim artykule. Zachęcamy do jego odwiedzenia.

Master of wine – co to właściwie znaczy?

Degustacja win hiszpańskich z master of Wine
Zdjęcie własne, Spotkanie online z Master of Wine z Hiszpanii Almudena Alberca

Jak często mamy okazje spotkać i uczestniczyć w komentowanej degustacji wina prowadzonej przez Master of Wine? Nie często… Na szczęście w dzisiejszych czasach, dzięki możliwości organizacji spotkania online, mieliśmy okazje posłuchać prezentacji hiszpańskiej Master of Wine Almudeny Alberca i jej opinii na temat degustowanych win.

Master of Wine jest to jeden z najważniejszych tytuł w świecie winiarskim. Jest on przeznaczony dla osób posiadających profesjonalną wiedzę i ogromne doświadczenie w tej branży. Aby otrzymać ten tytuł, kandydaci muszą ukończyć 3-letnie studia, wykazać się wybitnymi umiejętnościami i znajomością win, jak i ich degustacji. Przez 65 lat Instytut Master of Wine z Wielkiej Brytanii przyznał ten tytuł 409 osobom z 30 różnych krajów. W Polsce niestety nie ma jeszcze żadnej osoby z tym tytułem, natomiast liczymy, że niedługo to się zmieni.

Degustacja win hiszpańskich Degusta España

Degustacja hiszpańskich win „A walk around the great Spanish diversity” to była świetna okazja do zdegustowania 6 win z różnych regionów winiarskich tego kraju. Każde z nich prezentowało odmienny styl oraz powstało na bazie innego szczepu. Pokusimy się o stwierdzenie, że na degustacji pojawiły się same hiszpańskie perełki:

Degustacja win hiszpańskich
Zdjęcie własne, Degustacja hiszpańskich win
  • wino musujące Corpinnat Torelló Brut Nature,
  • białe wino Katxiña z Kraju Basków,
  • różowe wino Gurdos Rosado z Castilla de León,
  • czerwone wino Losada na bazie szczepu Mencía,
  • dobrze zbudowane czerwone wino Ochoa Reserva z Navarry,
  • słodkie, wzmacniane i wyjątkowe wino Sherry w 100% na bazie szczepu Pedro Ximenez.

Każde z tych win to odmienna historia szczepu, winnicy, a nawet regionu w którym powstało. Dzięki ich różnorodności degustacja win hiszpańskich była świetną okazją do przeglądu najważniejszych stylów win produkowanych w tym kraju.

Torelló Tradicional Brut Nature 2014
Corpinnat Torelló
Zdjęcie własne, Corpinnat Torelló Tradicional brut nature 2014

Torelló to wino musujące pochodzące z regionu Penedès w Katalonii, przodującego pod względem produkcji Cavy. Region ten znajduje się niedaleko Barcelony, a jego powierzchnia upraw winorośli zajmuje 27,5 ha.

Cava jest bez wątpienia wyjątkowym hiszpańskim winem musującym powstałym metodą tradycyjną, zwaną szampańską, czyli dokładnie w ten sam sposób co dobrze nam znane francuskie szampany. W dużym skrócie oznacza to, że druga fermentacja wina bazowego przebiegła w butelkach. W przypadku produkcji cavy jej czas dojrzewania na osadzie wynosi minimum 9 miesięcy, czyli jest nieco krótszy niż w przypadku szampanów dla których minimalny czas to 15 miesięcy. Najważniejszymi szczepami używanymi do produkcji cavy to: Macabeo, Xarel-lo, Parellada.

W 2016 roku została założona nowa apelacja dla win musujących z regionu Penedès o nazwie Corpinnat. Powodem jej powstania było postępujące rozszerzanie się i łagodnienie przepisów do produkcji Cavy. Grupa ambitnych producentów chcąc podkreślić wysoką jakość swoich win i przywiązanie do tradycji założyła więc nową apelację, aby móc ściśle kontrolować metody produkcji swoich win. W rezultacie czego na przykład w apelacji Corpinnat wina muszą być dojrzewane na osadzie przez minimum 18 miesięcy.

Corpinnat Torelló jest przykładem hiszpańskiego wina musującego o wysokiej jakości i dużym potencjale. Spędził aż 50 miesięcy dojrzewając na osadzie, przed wypuszczeniem na rynek. Wino to było dość intensywne i bogate, zarówno w zapachu, jak i w smaku. Wyczuwalne były w nim świeże i przyjemne aromaty jabłkowe, migdałowe i drożdżowe. W ustach było orzeźwiające, dojrzałe i pełne. Co ciekawe, do uzyskania takiej jakości producent potrząsa butelki raz w roku, tak aby drożdże dobrze wymieszały się  z winem.

Corpinnat Torelló jest dostępny do kupienia w Warszawie w sklepie Wine&Roses oraz restauracji Kromki.

Katxiña 2019
wino Katxina

Białe wino Katxiña pochodzi z apelacji Getariako Txakolina. Pochodzi z północy Hiszpanii, a dokładnie z Kraju Basków, położonego tuż nad Atlantykiem. Panuje tam dość chłodny, oceaniczny, a wręcz unikalny klimat. Przez to występuje tam dość sporo opadów (900-1600 l na rok), oraz wysoka wilgotność wahająca się w granicach 70-85%.

Wino Katxiña prezentowało wysoką, świeżą i czystą kwasowość. Było delikatne i zawierało lekką nutę słoności, przypominającej oceaniczne orzeźwienie. Warto zwrócić uwagę na barwę tego wina, która była bardzo wodnista, praktycznie wręcz przezroczysta. W jego aromatach wyczuwalne były takie owoce jak brzoskwinie, morele oraz białe kwiaty jaśminu. W ustach mieliśmy nawet wrażenie delikatnego musowania. Katxiña to przykład białego wina, które świetnie sprawdzi się jako aperitif.

Wino to jest dostępne do kupienia w winebarze Zacne Wino.

Gurdos Rosado
Wino Gurdos

Różowe wino wykonane w 100% na bazie szczepu Prieto Picudo z apelacji León. Pochodzi z regionu Castilla de León, w którym uprawy winorośli obejmują zaledwie 1,3 ha powierzchni. Produkuje się tam różne style wina, od różowego, białego po czerwone.

Degustowane wino miało bardzo ciekawe aromaty cukierków, przypominające wręcz landrynki oraz owoców takich jak poziomki, maliny czy tworzone na ich bazie konfitury. W ustach sprawiało wrażenie lekkiej tłustości na języku. Wino Gurdos Rosado jest wytrawne z odrobiną słodyczy i kwasowością na średnim poziomie. Piękny i intensywny kolor wina został osiągnięty dzięki maceracji karbonowej, która również znacznie wpłynęła na profil aromatyczny tego wina.

Inne wina producenta Gordonzello do kupienia w winotekach Winestory https://www.winestory.pl/

Losada
Wino losada

Czerwone wino wytrawne powstało na bazie 99% szczepu Mencía i niewielkiego 1-procentowego udziału Doña Blanca. Pochodzi z apelacji Bierzo w regionie Castilla de León. Winnica ma 3,6 ha i położona jest na terenie apelacji Bierzo. Grona do jej produkcji rosną w winnicy na wysokości 480-600 m n.p.m,.

Wino Losada było dojrzewane w dębowej beczce przez okres 12 miesięcy. W nosie wyczuwalne były aromaty drewna, tytoniu, przypraw, a nawet skóry czy mięsa oraz kontrastujące bardzo przyjemne aromaty kwitnących kwiatów. W ustach wino miało drobną, delikatną taninę i średnią kwasowość z długim finiszem. Było bardzo wyraziste w smaku, ale jednocześnie delikatne. Jest to wino zdecydowanie warte ponownego spróbowania.

Do kupienia u importera Dekanter https://www.dekanter.pl/

Ochoa Reserva
Wino Ochoa

Wino z regionu Navarra, graniczącego z bardzo popularnym regionem Rioja. Navarra słynie przede wszystkim z produkcji win różowych, choć w ostatnich latach pojawia się wiele interesujących win czerwonych i białych, czego przykładem może być to wino.

Ochoa reserva to wino czerwone, wytrawne na powstałe bazie 3 szczepów: Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon z apelacji Navarra. Przez 18 miesięcy dojrzewało we francuskiej i amerykańskiej, dębowej beczce, a następnie przez kolejne 5 lat dojrzewało w butelce. W aromatach wybijały się aromaty jagód, drewna oraz liści. Było to gęste, złożone wino, o wyrazistej budowie i dojrzałych taninach. To wszystko sprawia, że jest to świetna propozycja wina do wyrazistych serów, czy mięsnych dań.

Do kupienia u importera Vinobar https://www.vinobar.pl/

Pedro Ximenez 1927
Sherry Perdo Ximenez

Wino od producenta Alvear to wybitne sherry, czyli słodkie wino wzmacniane powstałe w 100% na bazie szczepu Pedro Ximenez z apelacji Montilla-Moriles. Wino to jest nie rocznikowe, produkowane w systemie solera, poprzez mieszanie w dębowych beczkach win młodszych ze starszymi. Jest to typowy proces dla dojrzewających sherry. W zapachu czuć było bardzo przyjemne aromaty rodzynek, śliwek, czekolady, karmelu, kawy, orzechów, a nawet daktyli. W konsystencji przypominało likier, dzięki ciemnej, brązowej barwie, gęstej teksturze oraz wyraźnej słodyczy.  Poziom cukru w tym winie jest niezwykle wysoki i wynosi 405 g na litr. Równocześnie posiada aż 16% alkoholu. Wino to nazywane jest po ang. liquid gold in bottle, czyli płynnym złotem w butelce. 

Do kupienia w salonie Winkolekcja https://www.winkolekcja.pl/


Udział w degustacji win hiszpańskich „A walk around the great Spanish diversity” był dla nas dużym pozytywnym zaskoczeniem. Nowa formuła online, spowodowana trwającą pandemią, sprawiła, że mogliśmy spotkać się w Internetowym świecie z hiszpańską master of Wine Almudeną Alberca, oglądać i słuchać prezentacji, a przede wszystkim jednocześnie z prowadzącą mogliśmy degustować omawiane wina.

Zestaw 6 win hiszpańskich do degustacji otrzymaliśmy od Foods & Wines from Spain, organizacji promującej wina hiszpańskie, podlegającej pod Ambasadę Hiszpanii w Polsce. Serdecznie dziękujemy za możliwość degustacji win oraz uczestnictwa w spotkaniu.

Gorąco zachęcamy wszystkich do aktywnego śledzenia wydarzeń winiarskich, organizowanych zarówno w formie online, jak i w miarę możliwości w rzeczywistości.

Autor Ewa Grzelak

Brak komentarzy

Napisz komentarz