Degustacja win hiszpańskich „Kardiologia po hiszpańsku”

To już trzecia odsłona spotkania Degusta España w wersji online, w której mieliśmy okazję wziąć udział pod koniec listopada. Tym razem degustacja win hiszpańskich, pod organizacją Foods & Wines from Spain (Ambasady Hiszpanii), została poprowadzona w języku polskim przez Michała Stykowskiego.

Tematem przewodnim degustacji był region Kastylia i León znajdujący się w samym sercu Hiszpanii – stąd właśnie wziął się pomysł na nazwę spotkania. Wszystkie prezentowane wina pochodziły z tego regionu, a wśród nich znalazły się dwa białe wina na bazie szczepu verdejo oraz 4 czerwone wina na bazie szczepu tempranillo.

Degustacja win hiszpańskich
Foods & Wines from Spain, Plakat wydarzenia

Słowem wstępu przytaczamy jak organizator spotkania zaprezentował samego prowadzącego:
„Michał Stykowski to sommelier, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, pracuje w firmie Wine rePublic, prowadzi agencję eventową i od 15 lat jest DJ’em, aktywnie działającym na polskim i zagranicznym rynku muzycznym. Michał, oprócz ukończonego kursu WSET3, jest pierwszą osobą w Polsce z tytułem Spanish Wine Scholar, amerykańskiej Wine Scholar Guild, potwierdzającym ogromną wiedzę w temacie win hiszpańskich. ” [Foods&Wines from Spain]

Kastylia i León

Degustacja win hiszpańskich
Zdjęcie własne, Degustacja win hiszpańskich

Na początku warto poznać nieco bliżej sam region, z którego pochodzą wybrane na degustację wina.

Kastylia i León jest największą wspólnotą autonomiczną w Hiszpanii (jedną z 17) i jednocześnie największym regionem w całej Unii Europejskiej. Uznaje się, że jest to historyczne serce Hiszpanii i jednocześnie jej najważniejszy region winiarski. Na jej terenie znajduje się obecnie aż 15 apelacji winiarskich, z czego 9 to apelacje D.O. (Denominación de Origen) m.in.: Ribera del Duero, Rueda, Toro, Bierzo, Arribes, czy Arlanza.

W Kastylia i León panuje klimat kontynentalny. Hiszpanie prześmiewczo twierdzą, że w ciągu roku przez 9 miesięcy panuje tam zima, a pozostałe 3 miesiące to gorące piekło. Tak właśnie można to podsumować, gdyż temperatury powietrza bywają tam istnie ekstremalnie: od -15°C do nawet +40°C.

Na charakterystykę klimatu Kastylii i León w znaczącym stopniu wpływ ma rzeka Duero i jej odpływy. Jest to jednocześnie najważniejsza rzeka całego Półwyspu Iberyjskiego, a 98% jej hiszpańskiego obszaru znajduje się właśnie w tym regionie.

Co ciekawe, cała wspólnota położona jest dość wysoko na średnim poziomie 830 m n.p.m. i otoczona jest przez góry. Na jej terenie znajdują się 32 różne typy gleb, co dla samego winiarstwa jest dość istotne. Wszystko to wpływa na duże zróżnicowanie całego regionu.

Apelacja D.O. Rueda

D.O. Rueda to pierwsza apelacja wyznaczona w Kastylia i León, która powstała w 1980 r. Na dodatek jest to jedyna apelacja w tym regionie z wyraźną przewagą produkcji win białych. Wina czerwone produkuje się tutaj w bardzo małym i nieznacznym stopniu. Co istotne, region Rueda jest największym eksporterem win białych z Hiszpanii.

Na terenie tej apelacji przeważają gleby kamieniste, piaszczyste i w nieco mniejszym stopniu wapienne. D.O. Rueda zajmuje powierzchnie ok. 14 hektarów upraw, co w porównaniu do pozostałych apelacji stanowi dość duży obszar. Na dodatek winnice położone są na wysokości 700-800 m n.p.m., występują tam małe opady i skrajne temperatury powietrza. Sprawia to, że panujące tam warunki klimatyczne są dość ekstremalne dla upraw winorośli. Wśród występujących tam szczepów aż 89% stanowi verdejo, 6% sauvignon blanc, 5% viura i nieznaczną część stanowi szczep palomimo fino, który aktualnie nie jest już nasadzany.

Poniżej przedstawiamy nazwy stylów win, dostępnych pod apelacją D.O. Rueda:

  • Rueda – min. 50% verdejo lub min. 50% sauvignon blanc
  • Rueda Espumoso – 50% verdejo, (w wersji seco/semiseco) lub 85% verdejo (w wersji brut/brut nature)
  • Rueda Dorado – wina wzmacniane dojrzewane z użyciem utleniania

Apelacja D.O. Ribera del Duero

Nazwa tej apelacji w tłumaczeniu oznacza „brzeg rzeki Duero”. Odgrywa ona bardzo istotny wpływ na klimat całego regionu. Znajdują się tam jedne z najwyżej osadzonych winnic w całej Europie. Głównym uprawianym tam szczepem jest w 97% tempranillo (kryjące się pod lokalną nazwą Tinta del Pais). Pozostałą część stanowią takie czerwone szczepy jak: cabernet sauvignon, garnacha tinta, malbec, merlot czy biały szczep albillo mayor. Dzięki przewadze czerwonych szczepów, produkcja win czerwonych stanowi tam aż 99%.

W apelacji D.O. Ribera del Duero czas dojrzewania w beczkach jest nieco dłuższy niż standardowo przyjęty w ogólnych hiszpańskich przepisach. Tak prezentują się kategorie win ze względu na długość ich leżakowania:

  • Cosecha / joven – wina niebeczkowane
  • Crianza – wina dojrzewane łącznie przez 24 m-cy  (min. 12 m-cy w beczce)
  • Reserva – wina dojrzewane łącznie przez 36 m-cy (min. 12 m-cy w beczce)
  • Gran Reserva – wina dojrzewane łącznie przez 60 m-cy (min. 24 m-cy w beczce)

Białe wina Verdejo

Verdejo jest jednym z najbardziej znanych białych szczepów w Hiszpanii. Według enologów ma pochodzenie arabskie i rozprzestrzenił się na Półwyspie Iberyjskim za czasów podbojów Maurów. Pierwsze wzmianki o tym szczepie pochodzą z XI wieku. Aktualnie jego uprawy koncentrują się głównie w prowincji Kastylia i León, w apelacji D.O. Rueda.

Verdejo samo w sobie jest dość kapryśnym szczepem z dwóch powodów. Po pierwsze daje dość niskie plony, a więc jego mało obfite uprawy nie są na tyle opłacalne. Po drugie jest bardzo podatny na mączniaka – grzyba atakującego winorośla.

Pomimo tego, verdejo daje bardzo dobrej jakości, owocowo-rześkie białe wina. Charakteryzują się one przede wszystkim dość wysoką kwasowością i aromatami ziołowymi, trawiastymi, czy egzotycznymi.

Diez Siglos Ecológico
degustacja win hiszpańskich
Zdjęcie własne, Diez siglos ecológico verdejo

Pierwszym białym winem jest Verdejo Ecológico z winnicy Diez Siglos, której nazwa w tłumaczeniu oznacza „dziesięć wieków” i nawiązuje do długowiecznej tradycji produkcji wina na jej terenach. Znajduje się w północnej części apelacji D.O. Rueda, obok samej miejscowości Rueda. Wino to pochodzi z organicznych upraw, co przekłada się na jego smak, poprzez wzmożone trawiaste nuty. De facto produkcja win organicznych jest wielką domeną Hiszpanów. Mają oni bowiem największą ilość organicznych winnic w całej Europie.

Wino Diez Siglos powstało na bazie 100% szczepu verdejo i posiada typowe dla niego aromaty. Przez 3 miesiące dojrzewało na drożdżach, co spowodowało więcej złożoności i wyczuwalnego ciała w winie. Posiada wyczuwalną i długą kwasowość, która na dodatek lekko szczypie w język, co jest bardzo typowe dla verdejo.

W aromatach pokazują się cytrusy, zioła, trawa, skórka grejpfruta i cytryny. Natomiast w ustach wino jest lekko pikantne i mineralne, ma wyraźną kwasowość i długi finisz z lekką goryczą. Jest to świetny przykład wina polecanego na co dzień, gdyż jest przyjemne i lekkie. Na dodatek można łatwo połączyć je z wieloma daniami.

degustacja win hiszpańskich - verdejo
Zdjęcie własne, Valdecuevas Verdejo
Valdecuevas Verdejo

Drugie prezentowane verdejo jest od producenta Valdecuevas. Winnica ta położona jest bardzo wysoko na poziomie 700-800 m n.p.m. w północnej części regionu Rueda.

Wino to prezentuje klasyczny styl verdejo, choć zawiera niewielki dodatek szczepu Sauvignon Blanc. Tak jak pierwsze wino, przez 3 miesiące dojrzewało na drożdżach, co jest wyczuwalne w smaku przez delikatny posmak drożdży.

Ta etykieta jest nieco delikatniejsza, choć wciąż widoczna jest tutaj długa i wyrazista kwasowość. Ujawniające się aromaty są słodsze i prezentują głównie zielone owoce: limonki, jabłka, kiwi oraz marakuje. W tle delikatnie pojawiają się nawet nuty kwiatowe. W ustach natomiast wino jest bardzo soczyste, posiada więcej ciała niż poprzednie i ma głęboki, długi finisz.

Czerwone wina Tempranillo

Tak jak w przypadku hiszpańskich win białych dominuje szczep verdejo, tak wśród czerwonych szczepów króluje tempranillo. Uznawany jest za najważniejszą odmianę całego kraju. Nazwa tego szczepu wzięła się od hiszpańskiego słowa „temprano” oznaczającego „wczesny”. Odnosi się do wczesnego zawiązywania i dojrzewania owoców tej odmiany, co powoduje jej równie wczesny zbiór.

Rivendel crianza

Wino pochodzi z winnicy El Inicio znajdującej się w regionie Ribera del Duero i z apelacji D.O. Ribera del Duero. Wino Rivendel powstał na bazie 100% szczepu Tempranillo i jest z rocznika 2016. Do jego produkcji użyto winogron z 30-letnich krzewów, dzięki czemu ich owoce były dojrzałe i dobrze ułożone. Dodatkowo, wino leżakowało przez 14 m-cy w amerykańskich i środkowo-europejskich beczkach dębowych.

W aromatach tego wina wyczuwalna jest czerwona porzeczka, wiśnia oraz wanilia. W ustach prezentuje umiarkowaną kwasowość i delikatną taninę. Jest to przykład wina pełnego, z długim i przyjemnym finiszem.

Las Tierras original

Wino wykonane w 100% na bazie szczepu Tinta de toro, czyli właśnie tempranillo, z rocznika 2014 r. i z apelacji D.O. Toro. Producentem jest winnica Bodega Rodriguez Sanzo. Wino Las tierras powstało z winogron z 3 różnych działek, z których najstarsze nasadzenia krzewów pochodzą z 1875 r., a najmłodsze z 1962 r. Krzewy winorośli, które są tak stare dają bardzo ubogie plony, ale niesamowicie skoncentrowane winogrona. Na dodatek ten producent ten używa do dojrzewania tylko nowych beczek, co potem przekłada się na smak wina.

Las Tierras dojrzewało przez 24 m-ce we francuskim i amerykańskim dębie. W aromatach wina czuć przyjemne wiśnie, wanilię, lukrecję, a nawet ciasto waniliowe. Jest świetnym przykładem wina do leżakowania.

Castillo de ura crianza

Wino pochodzi ze stosunkowo mało znanej i młodej apelacji D.O. Arlanza, która powstała dopiero w 2007 r. Jest jedną z najwyżej położonych apelacji w Europie, jak i na całym Świecie! Znajduje się na wysokości 800-1200 m n.p.m.. Wina z tej apelacji są lżejsze i mniej złożone niż wina z D.O. Ribera del Duero.

W czasach kiedy filoksera dotarła do Hiszpanii i zaatakowała również tę winnicę, została ona spustoszała. Aktualnie jest w trakcie odbudowywania, zakładania nowych nasadzeń i na nowo jest promowana. Równocześnie widoczny jest aktualnie rozwój samej apelacji Arlanza.

Castillo de ura jest winem na bazie 100% odmiany tempranillo z rocznika 2013. Jest to lżejsze wydanie tego szczepu o bardziej owocowym charakterze z zaznaczoną taniną. Owoce użyte do jego produkcji pochodzą ze starszych, dojrzałych 40-letnich krzewów. Samo wino dojrzewało przez 14 m-cy w beczkach francuskich. W aromatach tego wina czuć dojrzałe wiśnie, migdały, likier, ciemne jagody, liście, drewno, a nawet trochę skóry. W ustach kwasowość jest lekka, a tanina delikatna i miękka. Nieco zaskakujący jest długi finisz z nutami orzechowymi.

Yotuel finca San Miguel

Kolejne wino na bazie 100% szczepu tempranillo z rocznika 2011. Pochodzi z garażowej, małej winnicy Bodega Gallego Zapatero z 1925r. Na jej terenie panują idealne warunki dla winorośli jedynie w gorące lata. Wino Yotuel dorzejwało przez 14 m-cy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, choć na jego etykiecie nie ma oznaczenia crianza. Jego produkcja jest bardzo ograniczona i wynosi jedynie 478 butelek.

W jego aromatach dominują maliny, pieprz, śliwki, lukrecja i skóra. Jest złożone, dobrze zbudowane i świetnie się prezentuje.

Zdjęcia własne, Zestaw hiszpańskich win czerwonych na bazie tempranillo

Degustacja win hiszpańskich online

To była kolejna, bardzo udana degustacja win hiszpańskich online! Relacje z pozostałych spotkań znajdziecie w naszych artykułach: Degustacja win hiszpańskich „Spain, back to classics” oraz Degustacja win hiszpańskich „A walk around the great Spanish diversity”. Z niecierpliwością czekamy na nowy rok 2021, kolejne degustacje online, a tym bardziej na możliwość spotkania się w rzeczywistości. W końcu nic nie zastąpi spotkań na żywo i wspólnego degustowania wspaniałych, hiszpańskich win.

Autor Ewa Grzelak

komentarze 2

  1. Krystal 11 lutego 2021
    Reply

    I am extremely inspired together with your writing abilities as smartly as with the structure in your weblog.
    Is this a paid subject matter or did you customize it yourself?
    Either way stay up the excellent high quality writing, it’s
    rare to see a nice weblog like this one today..

Napisz komentarz