Jak przechowywać wina w domu, aby doskonale smakowały ?

Wino to niezwykły alkohol, który zachwyca swoim bogactwem smaków, różnorodnością i długowieczną tradycją. Aby cieszyć się w pełni jego wyjątkowością, warto wiedzieć jak je poprawnie przechowywać we własnym domu. Jest to o tyle istotne, aby w momencie otwarcia butelki, wino pokazało swój pełny charakter. Budowanie wymarzonej kolekcji, to nie tylko więc proces wybierania i kupowania butelek, ale również zapewnienia im odpowiednich warunków do leżakowania i dojrzewania. Nawet najlepsze wina kolekcjonowane w nieodpowiedni sposób, niestety stracą na swojej wartości i smaku. W tym artykule omówimy właśnie jakie warunki są najlepsze do ich przechowywania oraz jak przechowywać wina w naszym domu.

Zdjęcie własne, Piwnica w winnicy Tilia Estate, Słowenia, 2019

Kluczowe warunki

Wino jest produktem świeżym i nieprzetworzonym termicznie, powinniśmy więc taktować go, jako produkt de facto rolniczy, czyli bardzo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Wybierając odpowiednie miejsce do przechowywania własnej kolekcji win, jest kilka ważnych i kluczowych parametrów, o które warto zadbać. Aby najlepiej to zobrazować, warto wyobrazić sobie typową piwnicę w winiarni i poszukać miejsca o podobnych warunkach w naszym własnym domu. Co powinno je cechować? Przede wszystkim niska temperatura, odpowiednia wilgotność, brak dostępu do światła, dobra wentylacja, brak drgań oraz generalny spokój. Wówczas świetnie sprawdzą się domowe kantorki, piwnice, schowki w garażach czy spiżarnie. Choć najlepsza okazałaby się prywatna piwnica, to niestety nie wszyscy z nas posiadają taką przestrzeń w domu. Na szczęście dzisiejsza technologia umożliwia stworzenie idealnych warunków do przechowywania wina, nawet w małym mieszkaniu.

Temperatura

Temperatura otoczenia jest jedną z najważniejszych cech wpływających na wina. Jak uważają eksperci, wartość około 13ºC jest idealną temperaturą do ich przechowywania. Wówczas wino może spokojnie dojrzewać i rozwijać swój pełny potencjał smakowy. Silne odchylenia temperatury od wartości 13ºC są ryzykowne, zarówno wyższa jak i niższa temperatura może negatywnie wpłynąć na rozwój wina.

W wyższej temperaturze wszelkie naturalne procesy przebiegają szybciej. Dla miłośników wina, to znaczy, że wino w butelce dojrzeje szybciej, niż moglibyśmy tego oczekiwać. Przez to może umknąć nam moment jego najlepszej kondycji. Górną granicą ryzyka, powyżej której wino traci swoje walory jest 20ºC. Natomiast kiedy temperatura otoczenia przekroczy 26ºC, wtedy wino może się „zagotować” i rozpocząć ponowną fermentację w butelce. Spowoduje to zamianę dobrego i złożonego wina w prosty i niesmaczny napój z alkoholem.

Z drugiej strony natomiast, zbyt niska temperatura poniżej 6-7ºC zatrzymuje ewolucję i rozwój win, nie pozwalając na osiągnięcie ich pełnego potencjału.

Możemy więc przyjąć, że akceptowalne zakresy temperatur do przechowywania wina to 10-16ºC, pamiętając, że idealny poziom to 13ºC. Równie istotną kwestią jest utrzymanie tej poprawnej temperatury otoczenia na stałym jednolitym poziomie, nie dopuszczając do sytuacji jej dużych wahań.

Wilgotność i wentylacja

Wilgotność powietrza co prawda nie wpływa bezpośrednio na wino, lecz oddziałuje na kondycję samego korka, który zamyka butelkę. Korek powinien cały czas pozostawać sprężysty i wilgotny. Z tego powodu przechowuje się wina w pozycji poziomej lub półleżącej, zapewniając tym samym stałe nawilżenie korka. Jednocześnie natomiast powietrze otoczenia powinno mieć odpowiedni poziom wilgotności, najlepiej w zakresie 60-75%. Zbyt suche pomieszczenie spowoduje wysuszenie korka, który zacznie przepuszczać powietrze do środka butelki. Wówczas wino zacznie się utleniać, powoli zamieniając się w ocet. Z drugiej strony zbyt wysoka wilgotność powietrza, może doprowadzić do rozwoju pleśni na etykiecie i samym korku.

Oprócz wilgotności powietrza, istotna jest również odpowiednia i zrównoważona wentylacja otoczenia. Pomoże nam ona zabezpieczyć przechowywane wina oraz ochronić je przed intensywnymi zapachami z zewnątrz. Korek używany do zamykania butelek jest materiałem pozwalającym na delikatną wymianę powietrza, a co za tym idzie wraz z nim mogą przedostać się różne zapachy do wina. Szczególnie niebezpieczne są te najbardziej intensywne zapachy: farby, czosnku, przypraw i chemii gospodarczej. Zwłaszcza te przedmioty nie powinny znajdować się w bezpośrednim otoczeniu wina.

Brak światła

Dobrze wiemy z codziennego życia jak światło potrafi zmieniać różne kolory naszych przedmiotów. Część mebli czy materiałów wystawionych na codzienną ekspozycję słońca blednie, czasem w zaskakująco szybkim tempie. Tak samo właśnie jest z winem. Jego barwa może być różnorodna, czasem delikatna i lekka, a innym zaś razem intensywna i głęboka. Za jej intensywność i odcień odpowiedzialne są związki znajdujące się na skórkach winogron, które przekazują swój barwnik do moszczu. Dodatkowo w wyniku dojrzewania wina, jego barwa będzie delikatnie się rozwijać, tworząc charakterystyczne, ceglaste lub brązowawe odcienie.

A jak światło wpływa na barwę wina? W przypadku ekspozycji win czerwonych na światło, zmieniają one swoją rubinową i intensywną barwę na brunatną i wyblakłą. Białe wina natomiast ciemnieją, nabierając koloru żółtego i brązowego. Stąd bardzo istotne jest przechowywanie wina w zacienionych, najlepiej stale ciemnych miejscach. Pamiętajmy również o tym, że nie tylko światło słoneczne stanowi ryzyko dla wina. Także sztuczne światło żarówek i halogenów we wnętrzach oddziałuje w niekorzystny sposób na nasze wina.

Brak drgań i spokój kolekcji

Wybierając odpowiednie miejsce dojrzewania dla wina, warto uwzględnić również to, jak często będziemy je przekładać i przesuwać. Tak na prawdę najlepiej byłoby nie robić tego wcale.

Drugą kwestią są drgania pojawiające się w bezpośrednim otoczeniu naszej kolekcji. Przykładowo jeśli planujemy przechowywać wina w szafce dobrze, aby nie znajdowała się ona w pobliżu urządzeń powodujących właśnie takie drgania jak np. pralka, zmywarka, głośniki, czy urządzenia AGD z kompresorem. Jeśli wybierzemy natomiast specjalistyczne urządzenie do przechowywania wina, typu winiarka, ważne jest, aby miało ono systemy tłumiące te drgania wynikające z samej pracy takiego urządzenia. Regularne wstrząsy i niepotrzebne przekładanie butelek wina przyspiesza zachodzące w nim zmiany, a więc ponownie wpływa to negatywnie na jego kondycję, a ponadto możemy minąć się z oczekiwanym szczytem możliwości i jakości samego wina.

Urządzenia profesjonalne – winiarki

Winiarka Vestfrost WFG45 lodówka na wino. Jak przechowywać wina
Winiarka WFG45, vestfrosthome.eu

Mieszkając w dużych miastach często nie mamy możliwości zaaranżowania odpowiednich warunków przechowywania wina w piwnicy. Albo nie mamy takiego pomieszczenia w ogóle, albo możemy korzystać z piwnicy znajdującej się w bloku, lecz z pewnością to nie jest bezpieczne dla naszej kolekcji. Co zrobić w takiej sytuacji? Idealnym rozwiązaniem może okazać się specjalistyczna winiarka do wina.

Marka Vestfrost

Jedną z firm produkujących profesjonalne winiarki do wina, dostępną na rynku jest marka Vestfrost. Historia tej duńskiej firmy rozpoczęła się w latach 60. XX w. Od samego początku ich najbardziej rozpoznawalnym produktem były profesjonalne urządzenia chłodnicze, między innymi lodówki i zamrażarki wykorzystywane w farmacji i medycynie. Te produkty do dzisiaj są w ich ofercie, jednak rozszerzono ją o wiele innych urządzeń AGD. Idąc za potrzebami konsumentów, od kilkunastu lat firma zajmuje się produkcją specjalistycznych winiarek, tak aby klienci mogli bezpiecznie przechowywać i kolekcjonować wina. Cecha, która łączy wszystkie ich linie to wysoka jakość wykonania w duńskich fabrykach oraz dokładność pracy tych urządzeń. Więcej informacji możecie znaleźć na stronie marki Vestfrost.

Nasza własna domowa winiarka

Zaprezentujemy Wam model, który prywatnie zdecydowaliśmy się zakupić do naszego małego mieszkania. Jest to winiarka marki Vestfrost WFG 45, którą kupiliśmy w sklepie Wine & Roses w Warszawie.

Wybraliśmy to urządzenie z kilku względów. Przede wszystkim spełnia wszystkie istotne dla przechowywania win parametry, posiada atrakcyjny i nowoczesny design oraz co równie istotne, jest w atrakcyjnej cenie, jak na tak zaawansowaną technologię. Ta winiarka nie tylko nadaje się do przechowywania win w długiej perspektywie czasu, lecz również dzięki dwóm strefom temperatur, daje możliwość idealnego schłodzenia win, aby móc je odpowiednio zaserwować. Górna część winiarki przeznaczona jest do win białych i musujących, dla których można ustawić temperaturę w zakresie 5-10˚C. Dolna partia jest przystosowana do przechowywania win czerwonych, z zakresem temperatur 10-18˚ C.

Dodatkowo jej istotną zaletą jest efektywny system chłodzenia. Po umieszczeniu w niej win białych, bardzo sprawnie uzyskują one niską temperaturę. Jest to możliwe, dzięki specjalistycznemu systemowi wentylatorów znajdującego się wewnątrz urządzenia, który zapewnia mieszanie się chłodnego powietrza. Oczywiście wszystko ma swoje lepsze i nieco gorsze strony. Winiarka, aby utrzymać stale niską temperaturę, kilka razy na godzinę włącza się i odpowiednio schładza. U nas w mieszkaniu winiarka stoi bez zabudowy, co powoduje, że słyszymy jej pracę. Natomiast warto podkreślić, że właśnie ten model jest przystosowany do zabudowy, która bez wątpienia przyjemnie wygłuszy pracę urządzenia.

Winiarka sama w sobie prezentuje się bardzo nowocześnie, wpasowując się w różny styl mieszkań. Dzięki swojej czarnej obudowie i przeszklonych drzwiach, praktycznie nie wyróżnia się w pomieszczeniu.

Inne lodówki

W ofercie wielu sklepów ze sprzętami AGD można znaleźć również inne lodówki na wino, zwane chłodziarkami do wina. Urządzenia te przede wszystkim zapewniają stałą temperaturę. Często brakuje im natomiast systemów tłumienia drgań, kontroli wilgotności czy szyb z filtrami UV. Tym samym cena takich urządzeń będzie nieco niższa od profesjonalnych winiarek, jednak warto dobrze zastanowić się co jest dla nas prioryterem przy ich wyborze. Jeżeli szukamy urządzenia, które ma nam jedynie schłodzić wino przed jego podaniem, podstawowe chłodziarki dobrze się sprawdzą. Jednak jeśli szukamy urządzenia w którym chcemy przechowywać naszą kolekcję win w najlepszych i odpowiednich warunkach, warto zainwestować trochę więcej. W tym wypadku najlepszą naszym zdaniem marką specjalistycznych winiarek jest Vestfrost, o czym sami dobrze się przekonaliśmy.

Jak przechowywać wina w domu bez profesjonalnego sprzętu

Jeśli nie mamy możliwości dostępu do domowej piwnicy, a jednocześnie nie zdecydowaliśmy się jeszcze na zakup winiarki, możemy poszukać stosownego miejsca do przechowywania wina po prostu w domu. Pamiętajmy wtedy, aby znaleźć ciemne, chłodne miejsce bez dostępu światła słonecznego i najlepiej bez sąsiadujących drgań. Szukajmy więc miejsca w spiżarni, schowku lub szafce kuchennej, lecz z dala od piekarnika, zmywarki, pralki czy głośników. Jak zostaną zapewnione te podstawowe warunki, możemy przechowywać nasze wina w spokoju. Te najcenniejsze i najdroższe butelki, warto jednak odłożyć w najbezpieczniejsze dla nich miejsce. Jednocześnie pamiętajcie, aby dobrze wybierać te wina, które kupujemy z myślą o dłuższym przechowywaniu, wspominaliśmy o tym w poprzednim artykule.

Czy jest to aż tak ważne?

Każda forma kolekcjonerstwa ma w sobie element obsesji i nadwrażliwości wobec posiadanych zbiorów. Pijąc wino dla przyjemności, smaku i relaksu, uzupełniając nasz domowy barek na bieżąco, skrupulatne tworzenie odpowiednich warunków do ich przechowywanie nie jest aż tak konieczne. Jednak jeśli chcemy obserwować jak wino zmienia się w czasie i rozwija swoje możliwości, pozostawienie go bez opieki nie przyniesie nic dobrego. Kwestią, która miejmy nadzieję kiedyś unormuje się w Polsce, jest sprzedaż wina między prywatnymi kolekcjonerami win. Jeśli chcemy odsprzedać komuś wieloletnie wino, pytaniem, które padnie jako pierwsze będzie właśnie „jak było przechowywane?”. Zatem jeśli chcemy obserwować ewolucję wina w czasie lub traktujemy zakup wina jako inwestycję, kwestia jego przechowywani powinna być dla nas kluczowa.

artykuł sponsorowany przez sklep Wine & Roses – dystrybutor marki Vestfrost

Autor Wojciech Starzycki

Wino w podróży do dobrego dania to moje ulubione połączenie

Brak komentarzy

Napisz komentarz