Jest to jeden z najbardziej znanych białych szczepów winogron na świecie. Czym chardonnay zawdzięcza sobie tak szeroką rozpoznawalność? Przede wszystkim daje wina w bardzo różnorodnym stylu co sprawia, że wiele osób odnajdzie swój styl wina na bazie tej odmiany. Ponadto oddaje fantastycznie terroir - czyli charakterystykę danego terenu w rozumieniu winiarskim. Warto więc wiedzieć kilka rzeczy na jego temat.
Uniwersalność szczepu chardonnay cechuje się również tym, że jest podatne na różnorodne techniki produkcji wina. W chłodniejszym klimacie świetnie sprawdzi się w lekkich winach musujących. Jedne z najlepszych szampanów powstają właśnie na bazie tej odmiany. Lekkie wina o świeżym i soczystym profilu powstają w chłodnym klimacie o lekkich i ubogich glebach. Na czele tej grupy, stoją wina z francuskiej apelacji Chablis, Nowej Zelandii, zachodniej Australii i Tasmanii. Najpełniejsze i najbardziej złożone chardonnay spotkamy przede wszystkim w Kalifornii, Chile, francuskim Côte de Beaune i Argentynie. Wina z tych regionów najczęściej dojrzewają w beczkach, które dodają im masy i typowych aromatów.
Zaskakująco dużo stylów chardonnay oznacza, przeróżne aromaty. Tutaj największą rolę gra temperatura. Im chłodniej tym aromaty będą przypominać świeże i kwaśne owoce, zielone jabłko, żółte cytryny i skórki cytrusów. W winach musujących, przez często stosowane dojrzewanie na osadzie, pojawią się tosty, orzechy czy migdały. Cieplejsze miejsca dadzą wina o aromatach owoców tropikalnych i pestkowych, dominować będą brzoskwinie, mango, ananasy i melon. Smak wina na bazie chardonnay będzie zapadał w pamięć ze względu na swoją strukturę i masę. Będą to wina muskularne i pełne, poziom kwasowości w tych winach jest bardzo zależny od temperatury regionu.
Dla win musujących i lekkich odsłon chardonnay idealnym połączeniem będą świeże owoce morza, ostrygi, smażone krewetki i delikatne białe ryby. Wina pełne i ciężkie z tego szczepu, będą świetnie komponować się z potrawami na bazie drobiu, mięs i ryb w sosach śmietanowych, skorupiaków takich jak kraby i homary. Wszelkie wina na bazie tego szczepu pasują doskonale do delikatnych ale aromatycznych serów pleśniowych i dojrzewających
Niemożliwym jest poznanie wszystkich win świata zrobionych z tego szczepu. Warto pamiętać, że to szczep, który jest bardzo zmienny i podatny na warunki uprawy. Z pewnością na swojej drodze degustatora znajdziecie wydania chardonnay, które pokochacie, ale również takie, do których nie powrócicie. Według mnie ten szczep, choć wydaje się oklepany i czasem przypina się mu łatkę nudnego, zasługuje na poznanie wielu jego odsłon. Zatem szczerze zachęcamy do próbowania, zwłaszcza w dniu tej odmiany, który przypadał w tym roku na 27 maja 2021.