Chardonnay

Jest to jeden z najbardziej znanych białych szczepów winogron na świecie. Czym chardonnay zawdzięcza sobie tak szeroką rozpoznawalność? Przede wszystkim daje wina w bardzo różnorodnym stylu co sprawia, że wiele osób odnajdzie swój styl wina na bazie tej odmiany. Ponadto oddaje fantastycznie terroir – czyli charakterystykę danego terenu w rozumieniu winiarskim. Warto więc wiedzieć kilka rzeczy na jego temat.

Od Szampana do najcięższych win białych

Uniwersalność szczepu chardonnay cechuje się również tym, że jest podatne na różnorodne techniki produkcji wina. W chłodniejszym klimacie świetnie sprawdzi się w lekkich winach musujących. Jedne z najlepszych szampanów powstają właśnie na bazie tej odmiany. Lekkie wina o świeżym i soczystym profilu powstają w chłodnym klimacie o lekkich i ubogich glebach. Na czele tej grupy, stoją wina z francuskiej apelacji Chablis, Nowej Zelandii, zachodniej Australii i Tasmanii. Najpełniejsze i najbardziej złożone chardonnay spotkamy przede wszystkim w Kalifornii, Chile, francuskim Côte de Beaune i Argentynie. Wina z tych regionów najczęściej dojrzewają w beczkach, które dodają im masy i typowych aromatów.

Aromaty i smak

Zaskakująco dużo stylów chardonnay oznacza, przeróżne aromaty. Tutaj największą rolę gra temperatura. Im chłodniej tym aromaty będą przypominać świeże i kwaśne owoce, zielone jabłko, żółte cytryny i skórki cytrusów. W winach musujących, przez często stosowane dojrzewanie na osadzie, pojawią się tosty, orzechy czy migdały. Cieplejsze miejsca dadzą wina o aromatach owoców tropikalnych i pestkowych, dominować będą brzoskwinie, mango, ananasy i melon. Smak wina na bazie chardonnay będzie zapadał w pamięć ze względu na swoją strukturę i masę. Będą to wina muskularne i pełne, poziom kwasowości w tych winach jest bardzo zależny od temperatury regionu.

Butelka wina chardonnay na stole.
Andreu Chardonnay Pays Doc Francja Aromatic 2019
Zdjęcie własne, chardonnay z Pays D’Oc prezentuje tropikalny styl
Połączenia z jedzeniem

Dla win musujących i lekkich odsłon chardonnay idealnym połączeniem będą świeże owoce morza, ostrygi, smażone krewetki i delikatne białe ryby. Wina pełne i ciężkie z tego szczepu, będą świetnie komponować się z potrawami na bazie drobiu, mięs i ryb w sosach śmietanowych, skorupiaków takich jak kraby i homary. Wszelkie wina na bazie tego szczepu pasują doskonale do delikatnych ale aromatycznych serów pleśniowych i dojrzewających

Czy warto kupować chardonnay?

Niemożliwym jest poznanie wszystkich win świata zrobionych z tego szczepu. Warto pamiętać, że to szczep, który jest bardzo zmienny i podatny na warunki uprawy. Z pewnością na swojej drodze degustatora znajdziecie wydania chardonnay, które pokochacie, ale również takie, do których nie powrócicie. Według mnie ten szczep, choć wydaje się oklepany i czasem przypina się mu łatkę nudnego, zasługuje na poznanie wielu jego odsłon. Zatem szczerze zachęcamy do próbowania, zwłaszcza w dniu tej odmiany, który przypadał w tym roku na 27 maja 2021.

Autor Wojciech Starzycki

Wino w podróży do dobrego dania to moje ulubione połączenie

Brak komentarzy

Napisz komentarz