Majówka to niepisany start sezonu na grillowanie na świeżym powietrzu, a jakie wino dobrać do takich potraw? Bez względu na to, czy decydujemy się na grillowane warzywa, drób, ser halloumi czy typowe mięsa z rusztu, zawsze warto dopełnić posiłek kieliszkiem dobrego wina. Choć najpopularniejszym trunkiem pijanym w ogródku jest prawdopodobnie piwo, to jednak w tym artykule pokażemy dlaczego wino jest równie dobrym wyborem i jak je odpowiednio wybrać. W końcu wszyscy dobrze wiemy, że wino jest najlepszym kompanem posiłków.
Co wrzucamy na ruszt?
Każdy z nas lubi inne dania z grilla, jednak zastanówmy się co tak naprawdę najczęściej trafia nad rozgrzany węgiel. Zacznijmy od najlżejszych potraw: szaszłyki warzywne i jarzyny sauté. Najczęściej wybieramy cukinie, bakłażana, kukurydzę, paprykę i cebulę. Jeśli sięgamy po sery jakie to najczęściej po oscypka, cameberta, halloumi lub jako symboliczny dodatek czasami trafi się plaster cheddara lub mimolette. Delikatne mięsa, które pojawią się niemal na każdym grillu, to filety bądź nóżki drobiowe, różnego gatunku ryby oraz polędwiczki wieprzowe. Cięższe i bardziej wyraziste w smaku mięsa i wyroby mięsne to typowe na grilla karkówki, steki, kiełbaski i kaszanki.
Sposób przyrządzania potraw
Tradycyjne grillowanie to tak naprawdę proces obróbki termicznej w wysokiej temperaturze z dodatkiem dymu. Temperatura pozwala nam ściąć białka i pozbyć się drobnoustrojów. Druga strona tej metody, czyli lekkie wędzenie, dodaje nam dymnych aromatów i lekkiej goryczki. Taka obróbka nadaje potrawom bardzo charakterystyczny smak i teksturę. Czasami przegapimy idealny moment na zdjęcie naszych przysmaków z grilla i zdarza się je nieco przeciągnąć. Wówczas staną się przesuszone lub mocniej przywędzone. Pamiętajmy, też że jeśli nasze danie jest przypalone, oprócz tego że jest niesmaczne, staje się też bardzo szkodliwe i wtedy lepiej zrezygnować z jego konsumpcji!
Jakie wino pasuje do grilla?
To co powinniśmy rozważyć przy wyborze wina do potraw, to przede wszystkim intensywność ich aromatów. Potrawy przygotowywane na ruszcie są bardzo wyraziste w smaku, a na dodatek często towarzyszą im aromatyczne marynaty lub sosy, które jeszcze bardziej wzmacniają ich smak. Zatem przy wyborze wina, wyrazistość potraw, powinna być naszym kluczowym wyznacznikiem. Na dodatek, gdy trafi nam się trochę przeciągnięte, wręcz lekko podsuszone danie, możemy starać się je zatuszować winem o nieco wyższej kwasowości. Równie ważna jest struktura wina: im lżejsze potrawy tym wybierajmy delikatniejsze wino, a im tłustsze jedzenie, tym cięższe wino. Poniżej prezentujemy kilka naszych sprawdzonych połączeń wina do poszczególnych dań z grilla.
Lekkie potrawy wegetariańskie
Do wszelkich warzywnych przekąsek i delikatnych serów najlepszym wyborem, są równie lekkie i umiarkowanie aromatyczne wina. Sałatki najlepiej prezentują się w towarzystwie soczystych i orzeźwiających win. Natomiast sery (halloumi, oscypki) i warzywa z grilla z bardziej wyrazistymi białymi winami. Jeśli szukamy uniwersalnego wina to idealnie sprawdzą się wytrawne wina musujące, zarówno białe i jak i różowe. Śmiało możemy serwować je jako aperitif, w towarzystwie jedzenia, a także jako deser.

Delikatne mięsa i ryby
Wybór wina do lekkich mięs z grilla to największe wyzwanie, ponieważ wiele zależy od sposobu ich przyrządzenia. Delikatnie przyprawione ryby i mięsa, dobrze wypadną w towarzystwie lepiej zbudowanych białych win takich jak Chardonnay czy francuskie Pinot Gris. Natomiast wyraziste, marynowane lub pikantne ryby i drób mogą smakować lepiej z lekkimi i świeżymi winami czerwonymi, takimi jak Balufrankisch, Pinot Noir czy Valpolicella. To połączenie przeczące popularnej zasadzie białe mięso = białe wino, lecz warto go spróbować, zwłaszcza w przypadku grilla.

Czerwone mięsa i kiełbasy
Tłuste i cięższe potrawy potrzebują równie wyrazistego wina w roli partnera. W tej kategorii dań duży wpływ ma nie tylko mięso, ale również sos z jakim będzie podane. Potrawy z niewielką ilością przypraw i sosów dobrze sprawdzą się z wyrazistym i świeżym winem np. Malbec lub Carmenere. Natomiast do mięs podanych ze słodszymi sosami np. barbecue, warto serwować wina z delikatną słodyczą np. Primitivo czy Valpolicella Ripsasso.

Próbowanie nowych rozwiązań
Znajdzie się kilka osób, które powiedzą, że do grilla pasuje tylko piwo i nie warto podawać wina. Oczywiście, każdy z nas powinien dobierać alkohol według własnego gustu i uznania. Według nas piwo, wraz ze swoją naturalną goryczką może potęgować smak nadany przez dym. Na dodatek wypite w większej ilości, może powodować problemy z trawieniem. Stąd wolimy wybierać do potraw z grilla wina. Naszym jednych z najciekawszych odkryć w trakcie zeszłego sezonu grillowego było połączenie kaszanki grillowanej z cebulą i Spätburgundera z Pfalzu. Nie możemy już doczekać się kiedy, ponownie go spróbujemy. A jakie są Wasze ulubione połączenia wina i grilla?

Brak komentarzy