Hiszpańska Familia Torres

Familia Torres to gigant w hiszpańskiego wina, który posiada ponad 2000 hektarów winnic w wielu regionach, m.in. w Penedès, Priorat, Costers del Segre, Conca de Barbera, Rioja, Ribera del Duero, Rías Baixas, czy Rueda. Poza Hiszpanią posiada też winnice w Chile i w Kalifornii. Pomimo swojej wielkości i uznania także w międzynarodowym świecie winiarskim, jak również dostępności ich win aż w 150 krajach świata, Familia Torres wciąż pozostaje bardzo rodzinym producentem wysokiej jakości win.

Produkcja wina i jego sprzedaż poza granice Hiszpanii była marzeniem Jaime Torresa Vendrella, który założył firmę wraz ze swoim bratem Miguelem w 1870 roku. Jaime, który powrócił z Kuby do rodzinnego miasta, postawił sobie za cel: eksport wina do Stanów Zjednoczonych, czego oczywiście dokonał. Drugie pokolenie winiarzy, z Juanem Torres Casalsem na czele, rozpoczęło produkcję brandy. Natomiast Miguel Torres Carbó, będącym trzecim pokoleniem winiarskiej rodziny, mocno zaangażował się w winiarstwo i stopniowo zaczął otwierać dla swoich win nowe rynki na całym świecie.

Na przełomie XIX i XX wieku firma Familia Torres miała opinię innowacyjnej, a wręcz pionierskiej. Swoją etykietę Coronas zarejestrowali jako markę w 1907 roku. Znaną brandy wypuścili na rynek w 1946 roku, a najbardziej popularne wino Sangre de Toro wprowadzili do sprzedaży w 1945. Z kolei Miguel A. Torres, stanowiący czwarte pokolenie winiarzy, zasadził w Penedès międzynarodowe odmiany winorośli. Te ostatecznie stały się podstawą do produkcji najsłynniejszych win: Milmanda, Fransola, Waltraud, Mas Borrás oraz Mas La Plana. 

Wielkim sukcesem rodzinny Torres było zwycięstwo na Światowej Olimpiadzie Winiarskiej w 1979 r. Ich wino ze szczepu Cabernet Sauvignon, znane wcześniej jako Gran Coronas Etiqueta Negra, podczas konkursu zwyciężyło z wieloma legendarnymi wręcz winami Grands Crus de Bordeaux. Z kolei w 1995 roku na 125. rocznicy powstania firmy w winiarniach w Pacs del Penedès pojawił się sam Juan Carlos I, na którego cześć Torres wypuścił wino będące mieszanką Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlota. 

wina Familia Torres

Zdjęcie własne.

Degustacja nowych roczników Familia Torres

Tegorocznej jesieni mieliśmy niezwykłą przyjemność uczestniczyć w degustacji online pt. “Virtual Latest Vintage Release”. Spotkanie zorganizowała marka Torres z okazji wypuszczenia na rynek nowych roczników wina. Spotkanie prosto z Hiszpanii prowadzili Josep Sabarich Cases – Chief Winemaker oraz Joelle Marti-Baron – Global Prestige Wine Manager. Podczas wideo-degustacji degustowaliśmy pięć win: Milmanda 2018, Mas La Plana 2016, Reserva Real 2017, Grans Muralles 2017 i Mas de la Rosa 2018. 

Milmanda 2018 to wino produkowane w 100% z białego szczepu Chardonnay. Te właśnie winogrona uprawiane są w DO Conca de Barberà – regionie zlokalizowanym w południowo-zachodniej części Katalonii, a dokładniej wokół malowniczego zamku Castell de Milmanda. Wino przed butelkowaniem dojrzewało przez 4-6 miesięcy w 300-litrowych beczkach z francuskiego dębu, a następnie przez kolejnych10 miesięcy w kadziach na osadzie. Wino od pierwszego momentu jest pięknie zrównoważone. Bukiet otwiera się powoli pokazując aromaty brzoskwini, dojrzałego żółtego jabłka oraz bogactwo cytrusowych kwiatów. Po chwili czuć delikatne aromaty karmelowych cukierków i delikatnego tostu. W smaku wino jest złożone i długie. Dominuje w nim pełna struktura, a jednocześnie nie brakuje mu soczystości i aksamitnego finiszu.

Mas La Plana 2016 pochodzi z samego serca DO Penedès zwanego Turons de VIlafranca. Nad rzeką Llitrà znajduje się posiadłość Finca Mas La Plana, na obszarze której dojrzewają winogrona szczepu Cabernet Sauvignon. Wino dojrzewało 18 miesięcy we francuskim dębie. Jest to bez wątpienia wyjątkowe wino prezentujące intrygującą kompozycję aromatów. W pierwszej chwili ukazują się aromaty czereśni, czarnej porzeczki i czerwonych śliwek. W tle pojawiają się aromaty grafitu, przypraw i delikatnego tytoniu. Natomiast w ustach wino jest dość wyraziste, dobrze zbudowane, ze zdecydowaną taniną i młodzieńczą kwasowością. Z przyjemnością wrócimy do tego wina za kilka lat, obserwując rozwój Mas la Plany.

Reserva Real 2017 także pochodzi z DO Penedès, ale z jego północnych i nieco bardziej górzystych części (Costers de l’Anoia). Na zboczach gór i w dolinach winogrona czerpią swoje właściwości z nasyconej łupkami gleby. Reserva Real powstaje w 61% z Cabernet Sauvignon, w 26% z Cabernet Franc i w 13% z Merlota. Dojrzewało przez 18 miesięcy we francuskim dębie. To wino spośród wszystkich zdegustowanych ma najwięcej żywego owocu. W nosie czuć ciemne owoce takie jak jeżyny, jagody, wiśnie, śliwki, a w tle nie brakuje nut przypraw i czekolady. Natomiast w ustach jest bardzo złożone i poważne, z gęstą fakturą, wyraźną taniną i chłodnym finiszem. To kolejne wino zdecydowanie warte zapamiętania.

Grans Muralles 2017, tak jak Milmanda, pochodzi z DO Conca de Barberà. Winorośle uprawiane są wokół klasztoru Poblet u zbocza Gór Prades. Wino wyprodukowano ze szczepów Garnacha (42%), Cariñena (40%) Querol (10%), Monastrell (5%) i Garró (3%). Leżakowało w nowym dębie francuskim przez 18 miesięcy. Aromaty tego wina to interesująca gra kwiatów i owoców. Początkowo dominują aromaty czerwonej porzeczki i wiśni, uzupełniają je nuty przypraw oraz delikatnej dymności. W smaku jest krągłe, o wyrazistej teksturze i ziołowym długo utrzymującym się finiszu.

Mas de la Rosa 2018 swój początek czerpie w najsłynniejszym katalońskim regionie winiarskim DOQ Priorat. Na słynnych skalnych tarasach dorastają winogrona ze szczepów Cariñena i Garnacha. Wino dojrzewało w 500-litrowych drewnianych beczkach przez 16 miesięcy. Pierwszy nos przywodzi na myśli delikatne wino w stylu bardziej burgundzkim niż charaktestyczne dla regionu Priorat. Pojawia się w nim dużo nut czerwonych owoców takich jak świeże wiśnie, maliny z delikatną nutą ziół i kwiatów. Natomiast w ustach czuć już budowę i energię wina, nie pozostawiający wątpliwości, że pochodzi z Hiszpanii. Wyrazista drobna tanina tworzy ciekawą teksturę, świeży finisz rozwija się w nutach malin i kwiatów.

Familia Torres – wyjątkowe wina z Hiszpanii

Markę wina Familia Torres znaliśmy już nieco wcześniej. Dzięki temu, że ich wina są szeroko dostępne w Polsce, zarówno w restauracjach, dyskontach, jak i sklepach specjalistycznych z winem. Warto jest więc wybrać dowolną butelkę wina od tego producenta i spróbować. Zwłaszcza teraz, kiedy poznaliście razem z nami ich historię.

Artykuł sponsorowany przez dystrybutora wina Torres firmę CEDC 

Autor Ewa Grzelak

Brak komentarzy

Napisz komentarz