Wina Jean Leon i ich historia

Jean Leon to nazwa marki znanych win z katalońskiego Penedès, a jednocześnie imię założyciela tej legendarnej winnicy. Ángel Ceferino Carrión Madrazo – tak brzmi jego prawdziwe imię, urodził się 1928 roku w hiszpańskim mieście Santander położonym na północy kraju tuż nad Zatoką Biskajską. Jaka jest historia jego osoby i wina Jean Leon? Po dwudziestu latach życia w niespokojnej pierwszej połowie XX wieku Jean Leon wyemigrował do Stanów Zjednoczonych. W kalifornijskim Hollywood został kelnerem w słynnej restauracji Villa Cepri, należącej do jeszcze sławniejszego Franka Sinatry. Znany artysta bardzo doceniał pracowitość młodego Jeana, który to czerpał wiele dobrego z tej znajomości i zdobywał nowych doświadczeń. 

W 1956 r. w Beverly Hills otworzył własną restaurację, która stała się renomowanym punktem towarzyskim w całym Los Angeles. Odwiedzało ją wiele gwiazd z całego Hollywood. Dzięki temu Jean Leon nawiązał bliskie relacje m.in. z Marilyn Monroe, czy Jamesem Deanem. Wyjątkowe miejsce, które stworzył istnieje do dziś. Od samego początku serwowane są tam wina marki Jean Leon oraz Familia Torres. 

Jean Leon na początku lat 60-tych podczas pobytu w Barcelonie udał się do Penedès w poszukiwaniu idealnych terenów. Chciał bowiem spełnić swoje marzenie o posiadaniu winnicy i produkcji win dla klientów w La Scali. Po wielu podróżach i poszukiwaniach idealnej przestrzeni na winnicę, utwierdził się w przekonaniu, że to właśnie samo serce regionu Penedès jest właściwym miejscem. Kupił więc tam aż 150 hektarów najlepszych gruntów i poprosił 21-letniego studenta enologii Jaume Rovira o pomoc w tworzeniu winnicy. Pierwsze nasadzenia miały miejsce już 1963 roku. Jean zasadził tam międzynarodowe szczepy, głównie te wywodzące się z Francji, takie jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc. 

Winnica z roku na rok prężnie się rozwijała, a powstające w niej wina zdobywały coraz to większe uznanie na całym świecie. Ale niestety w 1994 roku, 66-letni wówczas Jean Leon zachorował na raka. Wtedy postanowił powierzyć dalsze losy swojej winnicy zaprzyjaźnionej rodzinie Torresów (już wtedy hiszpańskiego giganta winiarskiego). Wiedział o tym, że przyjaciele będą kontynuować produkcję win według jego tradycji i specjalnych przepisów produkcyjnych. Stąd więc Familia Torres po dziś dzień jest właścicielem marki Jean Leon i wciąż stara się zachować pierwotną recepturę produkcji win, ich wysoką jakość oraz niepowtarzalny styl.

Sama winnica Jean Leon podzielona jest na cztery części (single vineyards), gdzie winogrona zbierane są wyłącznie ręcznie i poddawane są dokładnej selekcji. Od 2008 roku winnica Jean Leon prowadzi organiczne uprawy. Natomiast w 2012 roku otrzymała certyfikat, który potwierdził ich cel prowadzenia winnicy według zasad zrównoważonego rozwoju oraz z troską o naturę. 

Zdjęcia własne.

Wyjątkowa degustacja win z Mireia Torres

Podczas Gali „Ferment Somm & Chef Dinner” w Hotelu Europejskim w Warszawie odbyła się degustacja wina Jean Leon, w której miałam niezwykłą przyjemność uczestniczyć. Spotkanie poprowadziła wyjątkowa osoba – Mireia Torres, (Główny Dyrektor firmy Jean Leon i Dyrektor od spraw rozwoju i innowacji marki Familia Torres). Mireia jest córką Miguela Torresa. Odpowiada za innowacje, rozwój i jest pomysłodawczynią nowych projektów obu marek, między innymi wsparła produkcję win bezalkoholowych. Spotkanie z Mireia było wyjątkowe samo w sobie. Do tego miałam możliwość i przyjemność zdegustować siedmiu win marki Jean Leon: 3055 Chardonnay 2020, Vinya Gigi Chardonnay 2018, 3055 Rose 2020, 3055 Merlot Petit Verdot 2019, Vinya Palau Merlot 2017, Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2015, Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2013.

3055 Chardonnay 2020 to białe wino powstałe z 30-letnich winorośli. Numer 3055 znajdujący się w nazwie nawiązuje do numeru licencji taksówkarskiej Jeana Leona używanej podczas jego pierwszej pracy w USA. Wino powstało w 100% na bazie szczepu Chardonnay. Jest bardzo świeże i orzeźwiające. Natomiast w aromacie jest pełne cytrusów, jabłek i ananasów. Można je określić jako bardzo eleganckie wino.

Vinya Gigi jest drugą etykietą również produkowaną ze szczepu Chardonnay, lecz tym razem z historycznych winorośli zasadzonych przez Jean Leon w 1967 roku. Natomiast sama nazwa Gigi nawiązuje do imienia córki Jeana. Wino dojrzewało ok. 6 miesięcy na osadzie drożdżowym we francuskich beczkach, a następnie kolejne pół roku w butelkach. Rocznik 2018 był dość deszczowy w Penedès, co widoczne jest w winie poprzez jego dobrą kwasowość oraz świeżość. Jest to wino bardziej kompleksowe, posiadające więcej ciała niż 3055 Chardonnay. W aromatach pojawiają się już nuty maślane oraz tostowe, wynikające z dojrzewania na osadzie, jak również owoce, takie jak ananas. Wino jest eleganckie, z długim, przyjemnym finiszem. 

3055 Rose swoją delikatną barwę zawdzięcza 2-godzinnej maceracji na skórkach. Produkowane jest z dwóch szczepów: Pinot Noir i Garnacha posadzonych na części winnicy położonej nieco wyżej na 500 m n.p.m. Wino jest lekkie i pełne kwiatów, soczystych nut brzoskwiń ze szczyptą czerwonych owoców i cytrusów. Jest dobrze zbalansowane z długim finiszem. Wino zaserwowano z butelki typu magnum (1,5 l), która pozwoliła utrzymać wino w lepszej kondycji. 

Wina Jean Leon 3055 Palau La Harve La Scala gigi

Zdjęcia własne.

3055 Merlot Petit Verdot, jak sama nazwa wskazuje, produkowane jest z tych dwóch szczepów w proporcjach 60% (M) i 40% (PV). Część wina dojrzewała w beczce przez 2 miesiące. W tym blendzie Merlot wniósł aromaty ciemnych owoców, a Petit Verdot nadał lekkiej pikantności, aromatów owoców czerwonych i śródziemnomorskich przypraw. Wino jest świeże, z krągłymi taninami i wyraźną owocowością. 

Vinya Palau z rocznika 2017, który w Penedès był bardzo suchy, wyprodukowano wyłącznie ze szczepu Merlot. Na dodatek z 30-letnich krzewów winorośli. Wino leżakowało w beczce z francuskiego dębu przez rok, a następnie dojrzewało w butelce przez następnych 6 miesięcy. Wino prezentuje miękkie, gładkie taniny, jest krągłe i pełne ciemnych owoców z dodatkiem rozmarynu. 

Vinya La Harve swoją nazwę czerpie z francuskiego portu, z którego Jean Leon popłynął do USA. To 16-hektarowa winnica z najstarszych nasadzeń Cabernet Sauvignon. Wino z rocznika 2015 dojrzewało 12 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie, a potem kolejne dwa lata w butelce. Bardzo kompleksowe wino, pełne czerwonych owoców z lekkimi tostowymi nutami. Posiada też pikantny, dość przyprawowy charakter. Posiada duży potencjał starzenia. 

La Scala to nazwa wina wyprodukowanego wyłącznie ze szczepu Cabernet Sauvignon z najstarszych upraw z 1963 r. Swoją nazwą nawiązują do słynnej restauracji Jean Leaona. Wino dojrzewało minimum 2 lata we francuskim dębie, a następnie w butelkach przez kolejne trzy lata leżakując w piwnicach. Etykieta przedstawia obraz barcelońskiej artystki Glorii Muñoz pt. “Dusk. Landscape at sunset”. 2013 był rokiem bardzo dobrym dla win czerwonych i generalnie jednym z lepszych roczników. Wino niezwykle kompleksowe z odrobiną przypraw i pikantności. Jest pełne aromatów skóry i ciemnych owoców. Posiada również zbalansowaną kwasowość. Warto nadmienić, że to wino jest dostępne na rynku w bardzo ograniczonej ilości. A szkoda, gdyż jest na prawdę wyjątkowe! 

Zdjęcia własne.

Wina Jean Leon

Hiszpania to niezwykły kraj winiarski z olbrzymim potencjałem. Produkowane są tam wyjątkowe wina. Wśród jednych z największych i najbardziej cenionych producentów win można znaleźć Familia Torres, o której pisaliśmy w tym artykule oraz podlegające pod niego wina Jean Leon. Mieliśmy okazję zdegustować te wina, a co ważniejsze, poznać ich historię oraz samą przedstawicielkę tych dwóch marek winiarskich – Mireia Torres. W naszej ocenie, są to bardzo jakościowe wina, kryjące w sobie niezwykłą historię oraz prezentujące bardzo dobry styl. Posmakują zarówno koneserom wina, jak i przeciętnym miłośnikom wina.

Artykuł sponsorowany przez dystrybutora wina Torres firmę CEDC 

Autor Ewa Grzelak

Brak komentarzy

Napisz komentarz