Wina Spier - prosto z serca Stellenbosch

18 stycznia 2023

Spier Wine Farm to miejsce, w którym rozpoczęliśmy naszą 3-tygodniową wyprawę po RPA jesienią 2022 r. Od pierwszych chwil na krańcu Afryki byliśmy zachwyceni tutejszym krajobrazem, który tak bardzo różni się od tego dobrze nam znanego z Europy. Wizyta na farmie Spiera, pozwoliła nam powoli zaaklimatyzować się w nowym miejscu. Znajduje się w samym sercu jednego z najbardziej cenionych regionów winiarskich RPA - Stellenbosch. Otoczona pięknymi winnicami, górami Helderberg i rzeką Eerste, tworzy niesamowity krajobraz. Dużą zaletą lokalizacji jest bliskość do międzynarodowego lotniska Cape Town Airport w Kapsztadzie, które oddalone jest o 20 minut drogi samochodem.

Spier został zaliczony do 100 najlepszych winnic na świecie i mieści jedną z największych kolekcji sztuki współczesnej w RPA. Swoją ideę opiera na kilku fundamentalnych założeniach: produkcji wina opartej na zrównoważonym rozwoju, zamiłowaniu do sztuki oraz poszanowaniu tradycji i historii. Jest to świetna baza do powstawania wyjątkowych produktów, jakim są wina Spier.

Spier Wine Farm

Gospodarstwo Spier Wine Farm obejmuje niezwykle imponującą powierzchnię 620 hektarów i jest własnością rodziny od 1993 r. W jego obrębie znajdują się zarówno winnice, tereny pod hodowlę zwierząt i działalność rolniczą, kompleks hotelowy oraz naturalne tereny chronione. Można zobaczyć tam również wiele zabytkowych budynków, które zostały odrestaurowane i współcześnie udostępnione są gościom do zwiedzania. Hotel stworzono w stylu sielskim, przypominającym malowniczą wioskę. Odwiedziliśmy to miejsce wiosną, czyli najpiękniejszą porą roku! Dzięki temu cała przyroda wprost budziła się do życia. Na każdym kroku napotykaliśmy się na kwitnące strelicje królewskie oraz kalie, a z każdego zakątka farmy słychać było śpiew ptaków. Wszystko wydawało się jeszcze piękniejsze, gdy świeciło słońce, a jak na prawdziwą wiosnę przystało - dni słoneczne przeplatały się z deszczowymi. Nie mniej jednak musimy stwierdzić, że ogólnie mieliśmy dużo szczęścia z pogodą w trakcie naszego wyjazdu.

Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęcia własne

Gastronomiczne doznania

Republika Południowej Afryki to wyjątkowy kraj słynący z pięknych krajobrazów, świetnych win oraz pysznego jedzenia! Wszystkiego doświadczyliśmy na farmie Spiera. Zacznijmy od fundamentalnych potrzeb jakie ma każdy z nas, czyli właśnie od jedzenia. Szykując się na wyprawę do RPA, oczywiście mieliśmy swoje pewne oczekiwania gastronomiczne. W końcu nasłuchaliśmy się różnych historii od osób, które już tam były oraz przeczytaliśmy wiele reportaży i poradników w Internecie. Czy RPA spełniło nasze oczekiwania? Tak, a można nawet powiedzieć, że solidnie nas zaskoczyło. Na samym początku podróży nie mogliśmy lepiej trafić niż właśnie do Spiera. Na terenie farmy mieszczą się dwie restauracje oraz piekarnia z kawiarnią. Codziennie rano czekał na nas różnorodny bufet śniadaniowy. Typowe must have to jajka podane w przeróżnej postaci z grillowany boczkiem, pieczarkami i pomidorami oraz tosty z serem gouda. Na deser oczywiście kawa i talerz różnorodnych owoców tropikalnych, od ananasa, melona po marakuje.

Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęcia własne

Honouring our Heritage 21 Gables - kolacja degustacyjna i wina Spier

Naszym drugim oczekiwaniem gastronomicznym wobec RPA, bez wątpienia była degustacja win. Z ekscytacją czekaliśmy na pierwszą z nich. Na szczęście tuż po naszym przylocie, mieliśmy okazję wziąć udział w komentowanej degustacji win, którą poprowadził Johan Jordaan - cellar master Spiera.

Wina Spier
Zabytkowa fasada budynku, zwana gable, Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęciewłasne

Tematem spotkania były wina z linii 21 Gables, serwowane w połączeniu ze specjalnościami samego szefa kuchni. Spróbowaliśmy wiosennego risotto z groszkiem, ceviche z pstrąga, jagnięcinę z grillowanymi warzywami, a na deser puszystą panna cottę. Wszystkie dania przygotowane były z wielką starannością, co przekładało się na ich wyjątkowy smak.

Do dań serwowane były wina Spier z linii 21 Gables, która nawiązuje do architektonicznego dziedzictwa farmy Spier. Na jej terenie znajduje się rekordowa liczba - 21 zabytkowych holenderskich fasad budynków wykonanych w stylu kolonialnym. Gable w tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza właśnie szczyt budynków. Można podziwiać ich różnorodność podczas spacerów po farmie. Jeden z nich widoczny jest na zdjęciu obok.

Sama linia 21 Gables to najwyższej jakości jednoszczepowe wina świetnie oddające charakter regionu Stellenbosch. Podstawę stanowią dwa kluczowe dla historii winiarstwa w RPA szczepy Chenin Blanc i Pinotage - oba fermentowane i dojrzewające w beczkach.

Chenin Blanc jest bogaty i złożony. Powstał z owoców z ponad 40 letnich krzewów, dzięki czemu winogrona posiadają grubsze skórki. W rezultacie otrzymujemy Chenin Blanc o wspaniałej intensywności smaku i doskonałym potencjale starzenia.

Pinotage powstaje z winogron posadzonych w niedużej odległości od morza, które korzystają z chłodnych bryz zatoki False Bay. Świetnie odzwierciedla typowy charakter Pinotage, a jednocześnie wyróżnia się swoim własnym stylem, co zaowocowało wieloma międzynarodowymi wyróżnieniami.

Gamę 21 Gables uzupełnia świeże i soczyste Sauvignon Blanc oraz beczkowane Cabernet Sauvignon. Wszystkie z nich, świetnie wkomponowały się do zaproponowanych dań szefa kuchni.

Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęcia własne

Wina Spier i ich różnorodność

Spier to jeden z najstarszych producentów wina w RPA, którego historia sięga 1692 roku. W tym samym roku po raz pierwszy zasadzono winorośl, a pierwsze wino wyprodukowano osiem lat później - w 1700 roku. Przez trzysta lat Spier zmienił się z małego producenta ze Stellenbosch w jedną z wiodących winiarni w kraju. Dzisiaj wina Spier importowane są do 60 krajów na całym świecie. Jednocześnie jest to jedna z trzech najlepiej sprzedających się marek wina z całego RPA.

W trakcie wizyty, poznaliśmy dwie kolejne bardzo ważne osoby w winnicy Spier: Heidi Dietstein i Anthony Kock, którzy pracują na stanowisku winemaker. Wspólnie zdegustowaliśmy wina z trzech różnych linii marki Spier: Signature Collection, Seward oraz Creative block, dzięki czemu mieliśmy możliwość poznać bliżej ideę ich powstania oraz samą stylistykę. Spotkanie z osobami, które tworzą wino, było dla nas bardzo inspirujące i pomogło dokładnie zrozumieć styl marki Spier. Choć ciężko porównać ze sobą te wina i wybrać jednoznacznego faworyta tej degustacji, to możemy śmiało powiedzieć, że naszą uwagę przykuło musujące Cap Classique Brut 2020, Chenin Blanc Signature oraz Creative block 3 - czerwony kupaż w stylu rodańskim. Ta degustacja bez wątpienia postawiła wysoką poprzeczkę kolejnym spotkaniom.

Degustacja portfolio marki Spier, Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęcia własne

Sztuka

Marka Spier przykuwa tak dużą uwagę do sztuki, że oprócz kolekcjonowania wielu dzieł na swojej farmie, prowadzi w Kapsztadzie szkołę artystyczną. Młodzi artyści mają możliwość tworzenia tam obrazów o kształcie kwadratowego bloczka. Następnie firma je kupuje i eksponuje na ścianie w winiarni. Każdy odwiedzający ma możliwość wsparcia tej inicjatywy i rozwoju artystów, poprzez zakup ich dzieł.

Wina Spier z linii Creative Block nawiązują właśnie do sztuki kompozycji. Wszystkie z nich są autorskimi kupażami i odzwierciedlają trud i wyjątkową sztukę mieszania różnych odmian winorośli w celu stworzenia idealnego blendu, podobnie jak powstają obrazy. Liczba na etykiecie oznacza ilość szczepów winogron użytych do stworzenia wina. W smaku wina przypominają klasyczne kupaże francuskie z Bordeaux oraz Rodanu. Wśród nich naszym faworytem został numer 3 czyli kupaż Shiraz, Mourvèdre i Viognier.

Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęcia własne

Atrakcje na farmie

Jak widać, farma Spiera to nie jest typowa winnica, jaką możemy kojarzyć z europejskich wypraw. Już na pierwszy rzut oka, wyróżnia się znacznie większą powierzchnią oraz bogatszą ofertą dla odwiedzających. Oprócz kompleksu hotelowo-restauracyjnego z którego goście mogą korzystać, czeka na nich wiele licznych atrakcji. Zaczynając od niezwykle lubianej formy spędzania czasu wolnego przez mieszkańców RPA, czyli piknikowania. Ten jakże prosty pomysł, bardzo nas urzekł. Wystarczy, że pogoda będzie sprzyjająca i można wziąć koszyk pełny lokalnych przysmaków, wypieków i butelką wina z kieliszkami. Myśl o tym wywołuje na naszych twarzach szeroki uśmiech!

Segway Tour

To właśnie obcowanie z naturą jest głównym motywem pikników, jak również jazdy na elektrycznym pojazdach segway. Mieliśmy okazję doświadczyć przejażdżki nimi tuż przed zachodem słońca. Pierwszym punktem była oczywiście sama winnica, której końca nie było widać. Dzięki naszym pojazdom, mogliśmy bez większego trudu i wysiłku dojechać na drugi kraniec winnicy, gdzie zaczynały się kolejne uprawy, tym razem warzyw i owoców, wykorzystywanych w restauracji. Również, co niezwykle nas zaskoczyło, spotkaliśmy na naszej drodze kury, świnie oraz bydło rasy hereford. Dzięki temu, że zwierzęta te żyją sobie na dużej, otwartej przestrzeni w pięknych okolicznościach natury, jesteśmy przekonani, że są tam szczęśliwe! Wszystko co widzieliśmy po drodze należało do farmy Spiera i jest przez nich wykorzystywane. Dzięki temu są praktycznie samowystarczalni, jeśli chodzi o dostawę produktów spożywczych.

Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęcia własne

Eagle Encounters

Jeszcze jedna atrakcja wydała nam się dość intrygująca i niecodzienna, mianowicie Eagle Encounters. Jest to pewnego rodzaju schronisko dla orłów, sów i innych ptaków. Trafiają tam zwierzęta, które potrzebują ludzkiej pomocy, aby przetrwać lub z jakiś powodów nie potrafią żyć w swoim naturalnym środowisku. Będąc pod stałą opieką, są chronione i zadbane. W zamian za to, ich opiekunowie opowiadają o nich odwiedzający oraz tłumaczą, w jaki sposób obecność drapieżnych ptaków może wpłynąć pozytywnie na życie w winnicy. Żyjące na wolności, mogą odstraszać, bądź nawet usuwać szkodniki pojawiające się między winoroślami, takie jak np. myszy, gąsienice, owady, czy inne ptaki.

Spier Wine Farm, Stellenbosch, RPA. Zdjęcia własne

Wina Spier

Wizyta na farmie Spiera w RPA była dla nas niezwykłym doświadczeniem i fantastycznym początkiem naszej 3-tygodniowej podróży po tym pięknym kraju. Dogłębnie poznaliśmy ich filozofię oraz spróbowaliśmy ich szerokiego portfolio win. Na szczęście, część z nich dostępna jest w Polsce, a więc bardzo łatwo możemy wrócić wspomnieniami do tego miejsca, delektując się kieliszkiem jednego z win marki Spier.

Artykuł sponsorowany przez dystrybutora win marki Spier - firmę CEDC 

Autor
Ewa Starzycka

O nas

Winokąt to poradnik o winie dla wszystkich jego miłośników.
Zawiera wiedzę podstawową, praktyczną oraz różnorodne ciekawostki. Tworzony jest z pasją, dla każdego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Newsletter

Kontakt

Napisz do nas maila na adres: biuro@winokat.pl aby porozmawiać o współpracy

Znajdziesz nas

Copyright ©2019 - 2024. All Rights Reserved
Wdrożenie: Invenzio
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram