Poznanie wina poprzez degustację

Jak najlepiej zrozumieć i poznać wino? Możliwości jest wiele. Literatura winiarska, artykuły sommelierów, czy opinie innych, cenionych osób. Dzięki nim poszerzymy swoją wiedzę i zainteresowanie winem w sposób teoretyczny. Jednak niezastąpioną metodą jest sama degustacja wina, czyli podejście praktyczne. To właśnie smakowanie wina pozwala odkryć jego prawdziwy smak oraz uczy rozpoznawać zawarte w nim aromaty. […]

Regiony produkcji wina na świecie

zdjecie-art-regiony

Kultura picia wina jest rozpowszechniona niemal na całym świecie. Jednak jego produkcja nie wszędzie jest możliwa. Zależy to przede wszystkim od panujących na danym obszarze warunków pogodowych oraz występujących tam gleb.  Czynniki te tworzą wyjątkowy klimat, który często nazywany jest w rozmowach o winie jako terroir. Uprawa winorośli nie jest więc równomiernie rozłożona na świecie. […]

Ścieżka wina – od winnicy do kieliszka

DSC_0277

Każda butelka wina ma swoją własną, odmienną historię. Kryje w sobie trud pracy włożony w jej produkcję oraz indywidualny i wyjątkowy smak. Wszystkie razem łączą trzy podstawowe czynniki: winorośl, wpływ słońca i czasu. Dzięki nim, rosną owoce, z których, w zależności od regionu i panujących tam warunków klimatycznych, wytwarza się różnorodne wina. Na świecie przez […]

Szczep jako podstawa wina

Niagara (206)

Pojęcie „szczepy” jest wielokrotnie używane podczas rozmów o winie, choć nie dla wszystkich jest całkowicie zrozumiałe. Chcemy więc wyjaśnić znaczenie tego słowa oraz przedstawić Wam najważniejsze szczepy, używane do produkcji wina. Zacznijmy od tego, że występuje wiele gatunków winorośli na świecie: jadalna, dzika, ozdobna oraz ta, dla nas najważniejsza, winorośl właściwa (z łac. Vitis Vinifera). […]