Poznaj Wino

Pierwszym krokiem w stronę lepszego zrozumienia wina jest jego degustacja. Należy więc próbować, rozmawiać, notować oraz uzupełniać wiedzę o winach. Ten przewodnik został stworzony z myślą o tych, którzy chcą zacząć świadomie pić wino, przestać wahać się przy jego wyborze w codziennych sytuacjach oraz cieszyć się z każdej degustacji.  

Degustacja wina krok po kroku

20190806_222024

Najlepszym i niezastąpionym sposobem na poznanie wina jest jego degustacja. Warto chwilę dłużej zastanowić się nad winem, które pijemy aby wydobyć z niego pełnie aromatów i smaku. Dzięki temu przyjemność ze świadomej degustacji będzie większa. Pozwoli nam to również zakwalifikować wina do tych, które bardziej nam smakują i po które będziemy sięgać chętniej , od […]

Ice Wine – kanadyjska specjalność

Quebec-223

Kanada zazwyczaj kojarzona jest z syropem klonowym, srogą i śnieżną zimą oraz hokejem. Oprócz tego ma do zaoferowania wiele różnorodnych atrakcji turystycznych, olbrzymie tereny zieleni i dzikiej natury oraz.. winny specjał. Mało kto wie, że Kanada jest największym na świecie producentem wyjątkowych win lodowych zwanych Ice wine, o których chcemy Wam opowiedzieć w tym artykule. […]

Chianti – winne serce Toskanii

Włochy (7)

Włochy w dzisiejszych czasach to jeden z największych producentów win na świecie, który wraz z Francją naprzemiennie stanowi czołówkę. Bez wątpienia historia winiarstwa w tym kraju jest niezwykle wyjątkowa i wartościowa, a sięga czasów około tysiąca lat przed naszą erą. Przyjrzymy się dzisiaj jednemu z regionów – Chianti Winnica w Toskani, Włochy, Zdjęcie własne Wśród […]

Beaujolais nouveau est arrivee!

beaujolais est arrivee

Tym hasłem rozpoczyna się święto młodego wina. Trzeci czwartek listopada jest datą premiery wina z obecnego rocznika, wyprodukowanego we francuskim regionie Beaujolais. Francuzi żartobliwie mówią, że we Francji tego dnia pojawia się rzeka czerwonego wina – Beaujolais Nouveau. Co to za wino i czy warto je spróbować? Wiele osób twierdzi, że to młode, szalone i […]

Metody produkcji win musujących: Tradycyjna oraz Charmata

Kępa wiślicka polskie wino musujące szampan perrier jouet

Wina musujące, szampan, prosecco kojarzą nam się przede wszystkim ze świętowaniem różnorodnych uroczystości: nowego roku, urodzin, rocznic, sukcesów i tym podobnych. Z roku na rok znajdują coraz więcej miłośników, którzy częściej po nie sięgają, nawet bez specjalnej okazji. Osobiście także bardzo cenimy ten wyjątkowy rodzaj wina. Czy zastanawialiście się kiedyś… w jaki sposób uzyskujemy bąbelki w winie […]

Roczniki win — czy naprawdę są tak ważne?

Butelki-Chianti

Czy różnica wina w poszczególnych rocznikach może być wyczuwalna przez początkującego degustatora? Oczywiście! I nie jest to aż tak trudne, jeśli dowiemy się jak wpływa to na smak i charakter wina. Pytania odnośnie roczników pojawiają się dość często podczas rozmów o winie. Rzeczywiście wyczuwalna jest różnica w smaku wina w zależności od wielu czynników: szczepu, stylu, sposobu […]

Riesling

Riesling

Białe wino / Niemcy, Rheingau / cytrusy, morele, brzoskwinie / nafta i miód Odmiana winorośli, która często nazywana jest królem białych win. Szczep ten daje niezwykle złożone i różnorodne wina. Jego bogate aromaty w połączeniu z soczystością i lekkością zachwycają niejednego miłośnika wina. Poznajcie ten wyjątkowy szczep – riesling. Riesling daje wina bardzo lekkie, o […]

Aromaty wina, czyli to co czujemy w zapachu

12771514_1076072835746423_5433638359078604437_o

Temat aromatów zawartych w winie jest na tyle obszerny i istotny, że poruszany jest przy każdej degustacji. Jest jednocześnie jednym z najciekawszych składowych potrzebnych do opisu wina. Zacznijmy od sedna, czym są aromaty i skąd właściwie biorą się w winie? Generalnie rzecz biorąc, aromat jest tym, co wyczuwamy w zapachu i smaku. Występuje we wszystkich […]

Podstawowe podziały wina

Biale-róż-czerw

Istnieją dwa, najbardziej podstawowe podziały wina. W teorii są one nam wszystkim bardzo dobrze znane i używane na co dzień. Warto jednak przyjrzeć się im głębiej i zrozumieć ich pochodzenie. Pierwszy z nich dotyczy stopnia zawartości cukru: od win słodkich, półsłodkich, półwytrawnych do wytrawnych. Dana kategoria zależy od tego, ile finalnie cukru pozostanie w winie […]