Poznaj Wino

Pierwszym krokiem w stronę lepszego zrozumienia wina jest jego degustacja. Należy więc próbować, rozmawiać, notować oraz uzupełniać wiedzę o winach. Ten przewodnik został stworzony z myślą o tych, którzy chcą zacząć świadomie pić wino, przestać wahać się przy jego wyborze w codziennych sytuacjach oraz cieszyć się z każdej degustacji.  

Metody produkcji win musujących: Tradycyjna oraz Charmata

Kępa wiślicka polskie wino musujące szampan perrier jouet

Wina musujące kojarzą nam się przede wszystkim ze świętowaniem różnorodnych uroczystości: nowego roku, urodzin, rocznic, sukcesów i tym podobnych. Z roku na rok znajdują coraz więcej miłośników, którzy częściej po nie sięgają, nawet bez specjalnej okazji. Osobiście także bardzo cenimy ten wyjątkowy rodzaj wina. Czy zastanawialiście się kiedyś… w jaki sposób uzyskujemy bąbelki w winie oraz jaka […]

Roczniki win — czy naprawdę są tak ważne?

Butelki-Chianti

Czy różnica wina w poszczególnych rocznikach może być wyczuwalna przez początkującego degustatora? Oczywiście! I nie jest to aż tak trudne, jeśli dowiemy się jak wpływa to na smak i charakter wina. Pytania odnośnie roczników pojawiają się dość często podczas rozmów o winie. Rzeczywiście wyczuwalna jest różnica w smaku wina w zależności od wielu czynników: szczepu, stylu, sposobu […]

Riesling

Riesling

Białe wino / Niemcy, Rheingau / cytrusy, morele, brzoskwinie / nafta i miód Odmiana winorośli, która często nazywana jest królem białych win. Szczep ten daje niezwykle złożone i różnorodne wina. Jego bogate aromaty w połączeniu z soczystością i lekkością zachwycają niejednego miłośnika wina. Riesling daje wina bardzo lekkie, o wyraźnej mineralności. Zawarte w nim nuty […]

Aromaty, czyli to co czujemy w zapachu wina

12771514_1076072835746423_5433638359078604437_o

Temat aromatów zawartych w winie jest na tyle obszerny i istotny, że poruszany jest przy każdej degustacji. Jest jednocześnie jednym z najciekawszych składowych potrzebnych do opisu wina. Zacznijmy od sedna, czym są aromaty i skąd właściwie biorą się w winie? Generalnie rzecz biorąc, aromat jest tym, co wyczuwamy w zapachu i smaku. Występuje we wszystkich […]

Podstawowe podziały wina

Biale-róż-czerw

Istnieją dwa, najbardziej podstawowe podziały wina. W teorii są one nam wszystkim bardzo dobrze znane i używane na co dzień. Warto jednak przyjrzeć się im głębiej i zrozumieć ich pochodzenie. Pierwszy z nich dotyczy stopnia zawartości cukru: od win słodkich, półsłodkich, półwytrawnych do wytrawnych. Dana kategoria zależy od tego, ile finalnie cukru pozostanie w winie […]

W jakiej temperaturze serwować wino?

na strone

Czy smak degustowanego wina może zależeć od jego temperatury? Zdecydowanie tak! Pewne cechy smaku, odczuwane są różnie w zależności od ciepła i zimna. Czy zastanawialiście się kiedyś, czemu większość dań najlepiej smakuje podane na gorąco? Zimny schabowy z chłodnymi ziemniakami nie brzmi zachęcająco. Są natomiast dania, które przeciwnie, serwuje się jedynie w niskiej temperaturze, np. […]

Poznanie wina poprzez degustację

Jak najlepiej zrozumieć i poznać wino? Możliwości jest wiele. Literatura winiarska, artykuły sommelierów, czy opinie innych, cenionych osób. Dzięki nim poszerzymy swoją wiedzę i zainteresowanie winem w sposób teoretyczny. Jednak niezastąpioną metodą jest sama degustacja wina, czyli podejście praktyczne. To właśnie smakowanie wina pozwala odkryć jego prawdziwy smak oraz uczy rozpoznawać zawarte w nim aromaty. […]

Regiony produkcji wina na świecie

zdjecie-art-regiony

Kultura picia wina jest rozpowszechniona niemal na całym świecie. Jednak jego produkcja nie wszędzie jest możliwa. Zależy to przede wszystkim od panujących na danym obszarze warunków pogodowych oraz występujących tam gleb.  Czynniki te tworzą wyjątkowy klimat, który często nazywany jest w rozmowach o winie jako terroir. Uprawa winorośli nie jest więc równomiernie rozłożona na świecie. […]

Ścieżka wina – od winnicy do kieliszka

DSC_0277

Każda butelka wina ma swoją własną, odmienną historię. Kryje w sobie trud pracy włożony w jej produkcję oraz indywidualny i wyjątkowy smak. Wszystkie razem łączą trzy podstawowe czynniki: winorośl, wpływ słońca i czasu. Dzięki nim, rosną owoce, z których, w zależności od regionu i panujących tam warunków klimatycznych, wytwarza się różnorodne wina. Na świecie przez […]