Aromaty wina, czyli to co czujemy w zapachu wina

12771514_1076072835746423_5433638359078604437_o

Temat aromatów zawartych w winie jest na tyle obszerny i istotny, że poruszany jest przy każdej degustacji. Jest jednocześnie jednym z najciekawszych składowych potrzebnych do opisu wina. Zacznijmy od sedna, czym są aromaty wina i skąd się tam właściwie biorą? Generalnie rzecz biorąc, aromat jest tym, co wyczuwamy w zapachu i smaku. Występuje we wszystkich produktach spożywczych i jest mieszaniną różnych związków, naturalnych lub syntetycznych. Ich rozpoznawanie jest często […]

Podstawowe podziały wina

Biale-róż-czerw

Istnieją dwa, najbardziej podstawowe podziały wina. W teorii są one nam wszystkim bardzo dobrze znane i używane na co dzień. Warto jednak przyjrzeć się im głębiej i zrozumieć ich pochodzenie. Pierwszy z nich dotyczy stopnia zawartości cukru: od win słodkich, półsłodkich, półwytrawnych do wytrawnych. Dana kategoria zależy od tego, ile finalnie cukru pozostanie w winie po jego produkcji. Naturalnie zawarty w winogronach cukier, podczas procesu fermentacji, jest zamieniany w alkohol. […]

W jakiej temperaturze serwować wina?

na strone

Czy smak degustowanego wina może zależeć od jego temperatury? Zdecydowanie tak! Pewne cechy smaku, odczuwane są różnie w zależności od ciepła i zimna. Czy zastanawialiście się kiedyś, czemu większość dań najlepiej smakuje podane na gorąco? Zimny schabowy z chłodnymi ziemniakami nie brzmi zachęcająco. Są natomiast dania, które przeciwnie, serwuje się jedynie w niskiej temperaturze, np. tatar wołowy, czy potrawy w galaretach typu nóżki, ryba.Podobnie jest z winami, które w różnych temperaturach prezentują […]

Poznanie wina poprzez degustację

Jak najlepiej zrozumieć i poznać wino? Możliwości jest wiele. Literatura winiarska, artykuły sommelierów, czy opinie innych, cenionych osób. Dzięki nim poszerzymy swoją wiedzę i zainteresowanie winem w sposób teoretyczny. Jednak niezastąpioną metodą jest sama degustacja wina, czyli podejście praktyczne. To właśnie smakowanie wina pozwala odkryć jego prawdziwy smak oraz uczy rozpoznawać zawarte w nim aromaty. Jeśli dodatkowo przeczytamy na etykiecie, gdzie zostało ono […]

Regiony produkcji wina na świecie

zdjecie-art-regiony

Kultura picia wina jest rozpowszechniona niemal na całym świecie. Jednak jego produkcja nie wszędzie jest możliwa. Zależy to przede wszystkim od panujących na danym obszarze warunków pogodowych oraz występujących tam gleb.  Czynniki te tworzą wyjątkowy klimat, który często nazywany jest w rozmowach o winie jako terroir. Uprawa winorośli nie jest więc równomiernie rozłożona na świecie. Na niektórych obszarach jest ona łatwa, bardziej popularna, a otrzymane wina są dobrej lub wysokiej jakości.  […]

Ścieżka wina – od winnicy do kieliszka

DSC_0277

Każda butelka wina ma swoją własną, odmienną historię. Kryje w sobie trud pracy włożony w jej produkcję oraz indywidualny i wyjątkowy smak. Wszystkie razem łączą trzy podstawowe czynniki: winorośl, wpływ słońca i czasu. Dzięki nim, rosną owoce, z których, w zależności od regionu i panujących tam warunków klimatycznych, wytwarza się różnorodne wina. Na świecie przez wiele lat powstały ich miliony, lecz produkcja, każdego z nich zaczyna się zawsze w tym […]

Szczep jako podstawa wina

Niagara (206)

Pojęcie „szczepy” jest wielokrotnie używane podczas rozmów o winie, choć nie dla wszystkich jest całkowicie zrozumiałe. Chcemy więc wyjaśnić znaczenie tego słowa oraz przedstawić Wam najważniejsze szczepy, używane do produkcji wina. Zacznijmy od tego, że występuje wiele gatunków winorośli na świecie: jadalna, dzika, ozdobna oraz ta, dla nas najważniejsza, winorośl właściwa (z łac. Vitis Vinifera). Jest to winorośl, dająca najlepsze owoce do produkcji wina i posiada różne […]