Od podstaw

Wino to prawdopodobnie najbardziej wyjątkowy i angażujący trunek na ziemi. Jednak opanowanie podstawowej wiedzy i zasad o nim nie powinno zająć zbyt wiele czasu. W tym dziale uporządkujemy kilka kwestii jak kategoryzować wino, jak się je tworzy oraz jakie smaki i aromaty można w nim odnaleźć. Zasugerujemy kolejność degustowania win by przyswoić sobie tę wiedzę i zdobyć wprawę w poszukiwaniu aromatów.

Podstawowe podziały wina

Biale-róż-czerw

Istnieją dwa, najbardziej podstawowe podziały wina. W teorii są one nam wszystkim bardzo dobrze znane i używane na co dzień. Warto jednak przyjrzeć się im głębiej i zrozumieć ich pochodzenie. Pierwszy z nich dotyczy stopnia zawartości cukru: od win słodkich, półsłodkich, półwytrawnych do wytrawnych. Dana kategoria zależy od tego, ile finalnie cukru pozostanie w winie […]

Ścieżka wina – od winnicy do kieliszka

DSC_0277

Każda butelka wina ma swoją własną, odmienną historię. Kryje w sobie trud pracy włożony w jej produkcję oraz indywidualny i wyjątkowy smak. Wszystkie razem łączą trzy podstawowe czynniki: winorośl, wpływ słońca i czasu. Dzięki nim, rosną owoce, z których, w zależności od regionu i panujących tam warunków klimatycznych, wytwarza się różnorodne wina. Na świecie przez […]

Szczep jako podstawa wina

Niagara (206)

Pojęcie „szczepy” jest wielokrotnie używane podczas rozmów o winie, choć nie dla wszystkich jest całkowicie zrozumiałe. Chcemy więc wyjaśnić znaczenie tego słowa oraz przedstawić Wam najważniejsze szczepy, używane do produkcji wina. Zacznijmy od tego, że występuje wiele gatunków winorośli na świecie: jadalna, dzika, ozdobna oraz ta, dla nas najważniejsza, winorośl właściwa (z łac. Vitis Vinifera). […]