Szczepy

Winorośl winna (Vitis vinifera) czyli roślina dzięki owocom, której zawdzięczamy wino. Istnieje tysiące odmian tego gatunku. Około 250 rodzajów jest uprawiane w znaczącej skali, przez co stały się popularne i rozpoznawalne na całym świecie. Te rodzaje winorośli nazywane są również szczepami. W tym dziale znajdują się informacje o uprawach, ciekawe wina tworzone z każdego szczepu oraz przede wszystkim charakterystyka smaku.

Riesling

Riesling

Białe wino / Niemcy, Rheingau / cytrusy, morele, brzoskwinie / nafta i miód Riesling jest wyjątkową odmianą winorośli, nazywaną często królem białych win. Szczep ten daje niezwykle złożone i różnorodne wina. Jego bogate aromaty w połączeniu z soczystością i lekkością zachwycają niejednego miłośnika wina. Poznajcie ten wyjątkowy szczep jakim jest riesling. Riesling daje wina bardzo lekkie, o wyraźnej mineralności. Zawarte w nim […]

Szczep jako podstawa wina

Niagara (206)

Pojęcie “szczepy” jest wielokrotnie używane podczas rozmów o winie, choć nie dla wszystkich jest całkowicie zrozumiałe. Chcemy więc wyjaśnić znaczenie tego słowa oraz przedstawić Wam najważniejsze szczepy, używane do produkcji wina. Zacznijmy od tego, że występuje wiele gatunków winorośli na świecie: jadalna, dzika, ozdobna oraz ta, dla nas najważniejsza, winorośl właściwa (z łac. Vitis Vinifera). Jest to winorośl, dająca najlepsze owoce do produkcji wina i posiada […]