Szczepy

Winorośl winna (Vitis vinifera) czyli roślina dzięki owocom, której zawdzięczamy wino. Istnieje tysiące odmian tego gatunku. Około 250 rodzajów jest uprawiane w znaczącej skali, przez co stały się popularne i rozpoznawalne na całym świecie. Te rodzaje winorośli nazywane są również szczepami. W tym dziale znajdują się informacje o uprawach, ciekawe wina tworzone z każdego szczepu oraz przede wszystkim charakterystyka smaku.

Riesling

Riesling

Białe wino / Niemcy, Rheingau / cytrusy, morele, brzoskwinie / nafta i miód Odmiana winorośli, która często nazywana jest królem białych win. Szczep ten daje niezwykle złożone i różnorodne wina. Jego bogate aromaty w połączeniu z soczystością i lekkością zachwycają niejednego miłośnika wina. Riesling daje wina bardzo lekkie, o wyraźnej mineralności. Zawarte w nim nuty […]

Szczep jako podstawa wina

Niagara (206)

Pojęcie „szczepy” jest wielokrotnie używane podczas rozmów o winie, choć nie dla wszystkich jest całkowicie zrozumiałe. Chcemy więc wyjaśnić znaczenie tego słowa oraz przedstawić Wam najważniejsze szczepy, używane do produkcji wina. Zacznijmy od tego, że występuje wiele gatunków winorośli na świecie: jadalna, dzika, ozdobna oraz ta, dla nas najważniejsza, winorośl właściwa (z łac. Vitis Vinifera). […]