Portugalskie wina Oceanus

27 lipca 2023

Podczas naszej podróży po Portugalii wiosną 2023r. mieliśmy okazję odwiedzić urokliwy region winiarski Tejo. Jego stolica, miasto Santarém, położone jest w odległości około 80 km od Lizbony. Cały ten obszar jest niezwykle istotny pod względem produkcji wina, gdyż przez wiele lat dostarczał Portugalii znaczne ilości wina. Niestety kiedyś było ono dość niskiej jakości. Jednak od pewnego czasu producenci wyraźnie skupiają się na podnoszeniu standardów i produkcji wysokiej jakości win. W trakcie naszej wizyty mieliśmy okazję poznać winnicę Fiuza, która jest rodzinną firmą o prawie stuletniej tradycji uprawy winorośli. Jej założycielem był Joaquim Fiuza, któremu zawdzięcza się wiele innowacyjnych pomysłów dotyczących produkcji win.

Lokalnie i światowo

W Portugalii marka Fiuza jest rozpoznawalna przede wszystkim dzięki produkcji bardzo dobrych win z międzynarodowych odmian winorośli. Co ważne, jest jedną z pierwszych portugalskich winnic, która zdecydowała się właśnie na taką działalność. Niemniej jednak, Fiuza nie skupia się wyłącznie na produkcji win z takich szczepów jak Sauvignon Blanc, Chardonnay, czy Cabernet Sauvignon. Wykorzystuje również cenione lokalne, portugalskie odmiany winorośli, takie jak chociażby Arinto, czy Touriga Nacional. Ich wysoka popularność, a wręcz przesycenie konkurencją na rynku krajowym spowodowała, że są one chętniej kupowane poza Portugalią, gdzie stanowią główną część eksportu. Ponadto, jakość win została doceniona w kraju i za granicą przez liczne, cenione publikacje i konkursy winiarskie. Także w Stanach Zjednoczonych marka Fiuza stała się symbolem nowoczesności i postępu wśród lokalnych winnic.

Zdjęcia własne. Winnica Fiuza

Z podróży po oceanie do nowoczesnej winnicy

Historia produkcji wina i zasadzenia winnic rodziny Fiuza rozpoczęła się prawie sto lat temu. Początek upraw międzynarodowych odmian ma związek z latami 70. Wtedy zaczęto wprowadzać na rynek wino pod swoją własną marką, którą stowarzył Joaquim Mascarenhas Fiuza - ojciec obecnych właścicieli firmy.

Miał on dwie pasje: żeglarstwo i winiarstwo, które od początku starał się jakoś ze sobą łączyć. Był jednym z najbardziej nagradzanych portugalskich sportowców. Brał udział w Igrzyskach Olimpijskich, Mistrzostwach Świata i Europy. W winiarni można podziwiać jego portret wykonany graffiti, oraz liczne medale i puchary przywiezione ze wspomnianych zawodów. Jego najważniejszymi osiągnięciami był dziewięciokrotny tytuł Mistrza Portugalii, brązowy medal na Igrzyskach Olimpijskich 1952, dwa złote medale w Pucharze Europy oraz czwarte miejsce na Mistrzostwach Świata 1952.

W 1985 roku, kiedy to powstała firma Fiuza & Bright Company, do projektu dołączył znany australijski enolog - Peter Bright. Pomógł marce zyskać rozpoznawalność, właśnie dzięki stworzeniu jakościowych i ciekawych win na skalę krajową, a następnie międzynarodową.

Zdjęcie własne. Portret Joaquim Mascarenhas Fiuza i jego nagrody wyeksponowane w winiarni Fiuza.

Miasto Almerim jest siedzibą winiarni Fiuza, która mimo długich tradycji jest prowadzona w duchu nowoczesności. Obecnie winiarnia zachwyca swoim wyglądem! Na ścianach budynku zarówno zewnątrz, jak i wewnątrz, znajdują się liczne graffiti związane z winiarstwem, stworzone przez dwóch cenionych artystów. Sprawia to, że jest to nie tylko miejsce atrakcyjne pod względem wizualnym, ale także pełne niesamowitego uroku. Bardzo intensywne barwy wprowadzają w optymistyczny nastrój, od pierwszej chwili po przekroczeniu progu.

Zdjęcia własne. Budynek winiarni Fiuza

Oceanus - wina z motywem żeglarskim

Dzięki Alicji- Polce, która mieszka w Portugalii i na co dzień pracuje w winnicy Fiuza, nasza wizyta odbyła się w dzień zamknięty dla turystów. Dzięki czemu mogliśmy cieszyć się całkowitą ciszą i spokojem, odkrywając najpiękniejsze zakątki winiarni i fascynujące dzieła graffiti. Na dodatek, Alicja poprowadziła dla nas prywatną degustację win. Mieliśmy okazję spróbować różnych pozycji z ich portfolio, od podstawowych do premium. Wszystkie miały swój własny styl, ale łączyła je owocowość i soczystość, od orzeźwiającego Sauvignon Blanc, lekką i przyjemną linię wina Oceanus, po wyrazistą czerwoną Tourige Nacional.

Nie mniej jednak nasza uwaga była skupiona na produktach z linii Oceanus, które porównywaliśmy z innymi pozycjami. Znaliśmy te wina jeszcze przed wyjazdem do Portugalii. Są one łatwo dostępne w Polsce, stąd jeszcze chętniej chcieliśmy poznać ich historię. Wina Oceanus nawiązują bowiem do pasji założyciela winnicy, którym było wspomniane wcześniej żeglarstwo. A więc motywy żeglarsko-nawigacyjne są również obecne na etykiecie win Oceanus, podkreślając przywiązanie winiarza do podróży po Oceanie.

Winnica Fiuza słynie z poszukiwania najnowszych trendów w winiarstwie i wykorzystywania ich do produkcji swoich win. Takie są też wina Oceanus - przy wykrozystaniu z różnych szczepów, a także wyjątkowego klimatu tworzonego przez Atlantyk i rzekę Tejo, wina prezentują orzeźwiający smak i apetyczny aromat.

Zdjęcia własne. Degustacja win w winnicy Fiuza

Wino jako towarzysz jedzenia

Kultura picia wina w Portugalii, podobnie jak na całym Półwyspie Iberyjskim, jest ściśle związana z jedzeniem, które stanowi niezwykle ważny element życia mieszkańców. Sycące popołudniowe lunche od kolacji właściwie różnią się jedynie godziną serwowania i liczbą otwieranych butelek wina. A tak, oba te posiłki bywają tak samo obfite i sycące.

Chyba najpopularniejszym daniem serwowanym w Portugalii jest dorsz, którego sposobów na przyrządzenie jest całe mnóstwo. Co ciekawe, jego metoda przechowywania znacznie różni się od tej dobrze nam znanej, czyli mrożenia. Portugalczycy bowiem świeżo przywiezionego dorsza nacierają solą i suszą. Dzięki czemu ryba jest bardziej aromatyczna w smaku. Częstym dodatkiem do niej jest açorda - potrawa z chleba namoczonego w wodzie z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek. Taki właśnie zestaw zaserwowano nam na lunch.

W Portugalii bardzo często spotkamy również wino na bazie szczepu Alvarinho, znanego nam również z Hiszpanii pod podobną nazwą Albariño. Oceanus Alvarinho świetnie reprezentuje styl tej odmiany, cechując się aromatami owoców tropikalnych, lekkością wina i przyjemnym orzeźwieniem. Do tego bardzo dobrze połączyło się z rybą.

Zdjęcie własne. Dorsz, açorda, Oceanus Alvarinho 2022

Podobnie jak w Polsce, wybór zup w Portugalii jest bardzo szeroki. Jedną z ciekawszych jest Sopa de Pedra - czyli zupa z kamienia. Legenda o jej powstaniu opowiada o ubogim mnichu. Odwiedzał on sąsiednie gospodarstwa z kociołkiem, w którym początkowo znajdował się tylko kamień. Prosił jednocześnie o dołożenie kolejnych składników do zupy. W efekcie końcowym powstała bardzo gęsta i bogata zupa z przeróżnych składników. Dzisiaj najczęściej składa się z ziemniaków, warzyw i kiełbasy.

Mieliśmy okazję spróbować jej w winnicy Fiuza. Choć nie często łączymy wino z zupami, to akurat zaserwowanie kieliszka wina do tej mięsnej wersji, okazało się bardzo dobrym pomysłem. Wszystko po to, aby oczyścić podniebienie przed kolejną łyżką gęstej zupy. Co ciekawe, świetnie pasowało do niej czerwone wino Oceanus Reserva. W mieście Almerim można spotkać wiele restauracji, które chwalą się w swoim menu tą właśnie zupą, przygotowaną zgodnie z tradycyjną recepturą.

Touriga Nacional uważana jest za jedną z najważniejszych odmian w Portugalii. Odgrywa duże znaczenie w produkcji wytrawnych win czerwonych oraz Porto. To co również wpisuje się w charakterystykę portugalskiego winiarstwa to różnorodność kupaży, czyli win powstałych z mieszania różnych odmian winorośli. Oceanus Reserva jest doskonałym przykładem kupażu wykorzystującego lokalny szczep Touriga Nacional z międzynarodową odmianą Alicante Bouschet - kojarzoną z Portugalią, Hiszpanią czy francuską Langwedocją. Wino posiada bardzo wyrazisty i przyjemny aromat ciemnych owoców, kwiatów oraz przypraw. W tym wydaniu ma głęboki smak, wyrazistą strukturę i delikatne taniny.

Zdjęcia własne. Sopa de Pedra i Oceanus Reserva 2020

Portugalia jest krajem o dużej różnorodności stylów win, o czym doskonale przekonaliśmy się podczas wizyty w regionie Tejo oraz w winnicy Fiuza. Dzięki temu, można wciąż odkrywać nowe smaki i ich połączenia z różnymi potrawami. Wina z lokalnych odmian, czy międzynarodowych, kupaże, czy jednoszczepowe - możliwości jest tak wiele! Cieszymy się, że na naszym polskim rynku wina portugalskie są bardzo łatwo dostępne w szerokiej ich ofercie. Wspomniane przez nas wina Oceanus znajdziecie w wielu sklepach na terenie Polski. Świetnie sprawdzą się zarówno solo, jak i towarzysz jedzenia przez cały rok.

Artykuł sponsorowany przez importera win Fiuza – firmę CEDC.

Autor
Wojciech Starzycki
Wino w podróży do dobrego dania to moje ulubione połączenie

O nas

Winokąt to poradnik o winie dla wszystkich jego miłośników.
Zawiera wiedzę podstawową, praktyczną oraz różnorodne ciekawostki. Tworzony jest z pasją, dla każdego.

Ostatnie wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Newsletter

Kontakt

Napisz do nas maila na adres: biuro@winokat.pl aby porozmawiać o współpracy

Znajdziesz nas

Copyright ©2019 - 2024. All Rights Reserved
Wdrożenie: Invenzio
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram