Degustacja win hiszpańskich „Spain, back to classics”

Spain, back to classics – taki tytuł miała kolejna degustacja win hiszpańskich z serii Degusta España, która i tym razem odbyła się w formie online. Spotkanie było zorganizowane przez Foods & Wines of Spain, organizację podlegającą pod Ambasadę Hiszpanii w Polsce. Tematem przewodnim degustacji online, którą poprowadził Mistrz Sommelierów Hiszpanii Ferran Centelles, były hiszpańskie klasyki win.

Na wstępie poznaliśmy charakterystykę klimatu Hiszpanii i jej podziału na strefy klimatyczne wpływające na uprawy winorośli. Na szczególną uwagę zasłużyła złożoność klimatyczna doliny rzeki Ebro. Poznaliśmy też krótką charakterystykę najważniejszych regionów winiarskich tego kraju.

Degustacja win hiszpańskich obejmowała 6 win z różnych części Hiszpanii. Każde z nich zostało wybrane i zaprezentowane przez prowadzącego – Ferrana, który w bardzo przyjazny sposób opisywał ich odmienny charakter i odkrywał ciekawą historię ich powstania. Przygotowana selekcja obejmowała 2 białe wina wytrawne i 4 czerwone wina wytrawne.

Śmiało możemy stwierdzić, że wybrana selekcja świetnie prezentowała ich różnorodność i bogactwo, jako przykłady klasycznych win z Hiszpanii.

Zdjęcie własne, Degustacja win hiszpańskich „Spain, back to classics”

Hiszpański Mistrz Sommelierów Ferran Centelles

Ferran Centelles przez 13 lat pracował jako sommelier w restauracji El Bulli na hiszpańskim wybrzeżu Costa Brava. Restauracja ta zdobyła 3 gwiazdki przewodnika Michelin i była uznawana za najlepszą restaurację na świecie, aż do czasów jej zamknięcia. Obecnie Ferran jest bardzo zaangażowany w edukację i promocję kultury winiarskiej w Hiszpanii. Między innymi jest jednym z wykładowców w Barcelona Wine School. W trakcie swojej kariery w 2006 roku zdobył tytuł Hiszpańskiego Mistrza Sommelierów.

Degustacja win hiszpańskich Spain, back to classics była niezwykłą okazją do spotkania w wirtualnej rzeczywistości z Ferranem. Mieliśmy okazję posłuchać jego bardzo ciekawej prezentacji na temat wybranych win, historii ich powstania w różnych winnicach oraz ogólnych ciekawostek o hiszpańskim winiarstwie.

[źródło: https://hiszpanskiewina.pl/ferran-centelles/]

Cuarto Rayas – Organic Verdejo Rueda 2019
Verdejo cuarto rayas organiczne wino z Ruedy. Jedno z klasycznych lekkich hiszpańskich win
Zdjęcie własne, Cuarto Rayas Verdejo 2019

Pierwszym białym winem wybranym do degustacji było organiczne verdejo (w 100% na bazie tego szczepu) od producenta Cuarto Rayas. Zostało stworzone przez kooperatywę winiarską, która do jego produkcji użyła owoców tylko z organicznych upraw. Pochodzi z regionu winiarskiego Rueda, znajdującego się w północno-zachodniej części Hiszpanii, niedaleko granicy z Portugalią. Piaszczyste i ubogie gleby w dolinie Ruedy generalnie dają bardzo świeże i mineralne wina, co również było widoczne w przypadku tej etykiety.

Wino to w aromatach prezentowało cytrusy takie jak: zielona cytryna, skórka limonki, a także nuty świeżych ziół i trawy. W ustach natomiast odkryło swój bardzo soczysty, orzeźwiający i mineralny styl. W jego smaku pojawiły się również delikatnie pikantne nuty, a owocowy finisz utrzymywał się długo i przyjemnie. Zdecydowanie całokształt wina był bardzo pozytywny, niezbyt wymagający i łatwy do zrozumienia.

W Polsce wino dostępne u importera Winers.

Losada – Godello 2019
Losada Godello wyjątkowe pośród hiszpańskich win lokalny szczep bierzo
Zdjęcie własne, Losada Godello 2019

Drugim białym winem była Losada Godello od producenta Losada Vinos de fina, znajdującego się w środku regionu Bierzo. Głównym założeniem i celem tej winnicy jest najwierniejsze oddanie charakterystyki regionu winiarskiego, w którym się znajduje. Użyty szczep do produkcji tego wina – Godello jest bardzo charakterystyczny właśnie dla północy Hiszpanii.

Wino w aromacie było bardzo wyraziste. Pierwsze aromaty jakie się pojawiły nasuwały na myśl dym, delikatnie paloną gumę. Dopiero po chwili rozwinęły się owocowe nuty skórki jabłek i kandyzowanych owoców. W dalszym rozwoju aromatów pojawił się nawet delikatny zapach fenkułu (kopru włoskiego) i kwiatów.

W smaku wino było pełne, gęste o bardzo ciekawej soczysto-tłustej teksturze. Wyczuwalny w nim był bardzo subtelny alkohol o słodkim posmaku. Wino Losada miało bardzo długi i kremowy finisz. Ta etykieta zaskoczyła nas bardzo pozytywnie swoim eleganckim i pełnym wyrazem. Polecamy je w szczególności wszystkim miłośnikom chardonnay, a możecie je znaleźć u importera Dekanter.

Co ciekawe, w trakcie spotkania mieliśmy okazję zadać pytanie prowadzącemu. Dotyczyło ono najbardziej niedocenianego wina hiszpańskiego. Ferran w odpowiedzi na nie wskazał wina właśnie z regionu Bierzo, szczególnie najbardziej znaną z tego regionu odmianę Mencía.

San Valero – Particular Garnacha Old Vines 2016

Pierwsze czerwone wino z selekcji pochodzi od producenta San Valero, znajdującego się w regionie Saragossa. Jest to kolejne wino, które powstało poprzez kooperatywę winiarską, czyli grupę sąsiadujących ze sobą winiarzy, którzy wspólnie pracują dzieląc koszty produkcji i zyski ze sprzedaży. Ta kooperatywa jest drugą najstarszą w Hiszpanii i została założona w 1962 roku.

Wino to powstało na bazie owoców ze starych krzewów szczepu Garnacha z apelacji Carińena. W nosie wino rozpoczynało się wyrazistymi owocami takimi jak jagody, i bardzo dojrzałe wiśnie oraz słodkimi nutami kwiatów. W tle pojawiały się również nuty balsamiczne i przyprawowe. Smak wina był bardzo głęboki. Miało delikatną budowę i gładkie, drobne taniny. Jego dość długi finisz kończył się smakiem dżemów i suszonych owoców. W ogólnej ocenie wino było bardzo dobre, przyjemne i chętnie zdegustujemy je przy kolejnej okazji.

Wino dostępne u importera Vinis Dariusz Ciężkowski.

Zdjęcia własne, Wino Particular Garnacha z winnicy San Valero

8A La Foto de 1938 – Bodegas Ochoa

Całkiem niedawno mieliśmy okazję spróbować już wina z winnicy Ochoa podczas degustacji win hiszpańskich, o której pisaliśmy tutaj. Byliśmy więc bardzo ciekawi, czy i tym razem wino pozytywnie nas zaskoczy.

Degustacja win hiszpańskich „Spain, back to classics”
Zdjęcie własne, Wino Ochoa 8A La foto de 1938

Sama winnica Ochoa istnieje od 1845 r. i swoją powierzchnią obejmuje imponujący obszar 145 ha. Co ciekawe na oficjalnej stronie winnicy znajduje się informacja, że król Hiszpanii w trakcie przebywania w swojej letniej rezydencji chętnie zaopatrywał się w wino od właśnie tego producenta.

Tym razem etykieta „La foto de 1938” jest przykładem dość nietypowego dla regionu Navarra kupażu, ponieważ składa się z 4 szczepów: Tempranillo, Merlot, Graciano w równych proporcjach oraz w mniejszej części Garnacha. W aromacie wina dominowały ciemne owoce, w tym szczególnie wiśnie i śliwki. W tle delikatnie przebijały się nuty przypraw i zapach przywołujący na myśl wędzonkę. Usta odsłaniały przyjemną miękkość w połączeniu z delikatną kwasowością i w miarę delikatnymi taninami. Wino, jak na czerwone, było dość delikatne i nienachalne w odbiorze. Znajdziecie je u importera Vinobar.

Vivanco Reserva – Bodegas Vivanco
Degustacja win hiszpańskic
Zdjęcie własne, Wino Vivanco Reserva 2014

Vivanco to producent od którego degustowaliśmy kolejne wino. Używa kilku ciekawych elementów, aby zwrócić uwagę na swoje wina. Bez wątpienia sam kształt butelki przykuwa uwagę, a był inspirowany wzorem butelek z XVIII w. Dodatkowo na etykietach win pojawiają się grafiki stworzone na podstawie obrazów zgromadzonych w rodzinnej kolekcji winiarzy.

Vivanco Reserva jest to wino czerwone na bazie odmian Tempranillo i Graciano.
Winogrona pochodzą ze starych krzewów (ponad 35lat) z kilku winnic położonych w miejscowości Briones w regionie Rioja Alta. Wino było dojrzewane w beczce przez 24 miesiące, a kolejne 2 lata dojrzewało w butelce zanim trafiło do sprzedaży. Godnym uwagi jest fakt, że producent przelewa wina między beczkami co 6 miesięcy, aby zyskało więcej wyrazistości.

Wino miało bardzo złożony i głęboki charakter. W nosie był wyczuwalny bogaty zapach ciemnych owoców, przypraw oraz nuty wanilii. Następnie rozwinęły się aromaty suszonych owoców oraz szałwii. Smak był wyrazisty, zdecydowany i bardzo elegancki. Jeszcze bardziej budowę tego wina podkreślała delikatna kwasowość i wyraziste, choć gładkie taniny. Niezwykle długie i przyjemne wino.

Wino dostępne u importera An.ka Wines.

Viña Pedrosa – Crianza 2016
Degustacja win hiszpańskich
Zdjęcie własne, Wino Viña Pedrosa – Crianza 2016

Rodzinna winnica Hermanos Perez Pascuas została założona przez trzech braci w latach 80 XX w. Od samego początku winiarze mieli wysokie ambicje winiarskie dotyczące jakości produkowanych win pod ich marką. Śmiało można stwierdzić, że świetnie wywiązali się ze swoich założeń.

Wino w aromacie odkryło bardzo złożony charakter. Na początku wyczuwalne były bardzo przyjemne nuty likierowych owoców i słodkich przypraw np. wanilii. Po chwili pojawiły się cięższe, lecz eleganckie aromaty drewna i skóry.

W ustach wino było pełne i mięsiste, o bardzo wyrazistych taninach wygładzonych dzięki długiemu dojrzewaniu wina. Finisz utrzymywał się w ustach bardzo długo i przyjemnie.

To wino zdecydowanie najbardziej zaskoczyło nas na tle pozostałych w całej degustacji. Z reguły wina z regionu Ribera del Duero prezentowały dość surowy i szorstki styl, natomiast ta etykieta pokazała zupełnie inny charakter. Zachowała natomiast swoją głębię i gęstość, zgodną z naszymi doświadczeniami z regionem Ribera. Jeśli będziecie mieli okazję je zdegustować, to polecamy! Znajdziecie je u importera Endorwina.

Degustacja win hiszpańskich „Spain, back to classics” – czyli klasyki hiszpańskie na nowo

Doświadczenia z tej degustacji były dla nas bardzo interesujące i wartościowe. Selekcja win, którą Ferran uznał za hiszpańskie klasyki nieco odbiegały od tego z czym początkowo kojarzyliśmy style win ze znanych nam hiszpańskich regionów np. z Ribery del Duero czy Bierzo. Zdecydowanie to spotkanie dało nam nowy i szerszy punkt widzenia i wrażenie, że wciąż w pozornie znanych i popularnych regionach winiarskich wciąż istnieje bardzo wiele win do poznania i informacji do przyswojenia.

Wszystkie prezentowane wina do degustacji otrzymaliśmy od Foods & Wines from Spain, organizacji promującej wina hiszpańskie, podlegającej pod Ambasadę Hiszpanii w Polsce. Serdecznie dziękujemy za możliwość udziału w spotkaniu online oraz degustację win.

Autor Wojciech Starzycki

Wino w podróży do dobrego dania to moje ulubione połączenie

Brak komentarzy

Napisz komentarz